Direktor Smučarsko-turističnega centra Stari vrh Tomaž Trobiš včeraj zjutraj ni dovolil, da bi žičnice začele delovati. To je razjezilo znanega turističnega delavca in solastnika smučišča Mateja Demšarja iz Zaprevala. Okoli 30 tujih in domačih gostov, ki so nastanjeni na njegovi turistični kmetiji, je namreč že kupilo nekajdnevne vozovnice, a smučati niso mogli.

Po Demšarjevem mnenju je direktorjevo ravnanje nevzdržno, saj je prepričan, da so pogoji za smučanje dovolj dobri in so druga smučišča kljub deževnemu dnevu delovala nemoteno. »Direktor Trobiš se vede samopašno, tudi do malih lastnikov ima omalovažujoč odnos, trije člani nadzornega odbora so že odstopili. Sam in drugi solastniki, ki so me pooblastili za zastopanje interesov, bomo terjali tudi izredno revizijo poslovanja za zadnja leta,« je nizal razloge za nezadovoljstvo Demšar. Slednji je bil dolga leta glavni človek Starega vrha in je tudi pomemben lastnik zemljišč, na katerih smučarji vijugajo podnevi in tudi ponoči, saj Stari vrh omogoča priljubljeno nočno smučanje.

Na Starem vrhu so potrdili, da so včeraj zjutraj prepovedali smučanje, in pojasnili, da je smučarski center odgovoren za varnost smučarjev na smučišču, ta pa je bila zaradi luž na progah ogrožena. Dopoldne so na Starem vrhu potem vendarle dovolili smučanje na predelu smučišča, ki se imenuje Kope.

»Vojna« na škodo vseh

Podjetje, v katerem sta glavna solastnika občini Gorenja vas - Poljane in Škofja Loka, že dolga leta pestijo različni zapleti, ki so že ogrozili obstoj smučarskega centra na Starem vrhu, težave pa mu povzročajo tudi zdaj. Gre zlasti za okoli 3,5 milijona evrov dolga. Njegov največji upnik (okoli 3 milijone evrov) je avstrijska slaba banka HETA Asset Resolution, ta lahko na primer proda šestsedežnico, saj ni plačana že desetletje.

»Vsa bremena so znana in bankirji izgubljajo potrpljenje. Zato zapleti, ki bi jih z lahkoto rešili, če bi vsi bili pripravljeni sodelovati, res niso dobri. Prepričan sem, da smo na pravi poti, ker veliko tekočih obveznosti poravnavamo, letošnja sezona bo boljša od lanske, ki je bila prav tako dobra,« je prepričan Trobiš.

Tudi direktor Smučarsko-turističnega centra Stari vrh je opozoril, da nesoglasja in nagajanja lahko povzročijo škodo, ki ni samo lokalna. »Pokal Loka kot uveljavljeno evropsko tekmovanje mladih smučarjev se je s Starega vrha moralo preseliti drugam, ker je lastnik zemljišč Matej Demšar s svojimi pogoji preprosto preprečil izvedbo,« je dejal direktor Trobiš. su