Škofjeloški svetniki so potrdili proračun, v katerem občina namenja 300.000 evrov za prvi obrok kupnine za prostore v blagovnici Nama. V teh prostorih občina želi urediti novo knjižnico. Nekateri svetniki so ob tem župana Miho Ješeta opozorili, da je z zagotovitvijo tega denarja dejansko odločil, da bo nova knjižnica v trgovski hiši v središču mesta. Do zdaj je bila možna lokacija tudi Kapucinsko predmestje.

Škofjeloško knjižnico na dveh lokacijah v mestu in tudi v drugih krajih od Železnikov do Poljan in Gorenje vasi obiskuje okoli 11.000 aktivnih bralcev oziroma četrtina vseh prebivalcev. Kot pojasnjuje direktor Matjaž Eržen, knjižnico vsako leto obišče okoli 230.000 bralcev, pripravijo pa tudi na stotine prireditev, veliko jih je namenjenih otrokom. Lani ob koncu leta so imeli 17 zaposlenih. Rast števila bralcev pa ob nerešenem prostorskem problemu seveda sili v iskanje nove lokacije že dlje časa. Ker naj bi po navedbah občinskih svetnikov sedanji objekt Name lastniki nameravali prodati, je predlog začetka odkupa prostorov za knjižnico dobil podporo kljub pomislekom.

V Kranju draga, a koristna knjižnica

Pomisleki ob sprejetju proračuna spominjajo tudi na dogajanje v Kranju, kjer so eno najboljših, modernih in tudi dragih knjižnic v Sloveniji zgradili v nekdanji blagovnici Globus. Poglaviten razlog za to lokacijo je bil tudi, da ohranijo dogajanje v mestnem središču. Prodajalec prostorov (Globus Trgovina lastnika Franca Bukovnika) je sicer na koncu res pristal v stečaju in občina se je ves čas soočala z očitki o predragi naložbi, a nova knjižnica, ki je stala okoli 8,5 milijona evrov, je med bralci izredno priljubljena in je ena ključnih kulturnih ustanov gorenjske prestolnice.

Po dolgih letih mirovanja na gradbišču, ki je močno kazilo podobo mesta, se tudi v Radovljici obeta dokončanje knjižnice. Izbrano podjetje Javna razsvetljava, d. d., na betonski skelet stavbe na Vurnikovem trgu trenutno postavlja njen ovoj. Pogodba je vredna 2,4 milijona evrov in obsega gradbena in obrtniška dela, vgradnjo kanalizacije, dvigal, elektro in strojnih instalacij ter sistem ogrevanja. Občina je doslej za gradnjo knjižnice, pripadajočih garažnih mest, komunalne opreme in sofinanciranje zunanje ureditve trga že namenila približno 2,9 milijona evrov, notranjost knjižnice pa naj bi bila dokončana do konca letošnjega leta.

Gradnja nove radovljiške knjižnice se je začela že leta 2010, vendar je bila zaradi pomanjkanja finančnih sredstev prvič prekinjena leta 2011, tri leta kasneje pa se je v tretji gradbeni fazi zaradi stečaja izvajalca popolnoma ustavila. Takrat je občina stavbo knjižnice zaščitila. Predlani je ob nedokončani novi knjižnici končno podobo dobila nova radovljiška stanovanjska soseska Vurnikov trg.

Da se bo gradnja knjižnice tako zavlekla, na občini niso pričakovali. To dokazuje tudi dejstvo, da so opremo zanjo v vrednosti 450.000 evrov kupili že leta 2010 in jo ustrezno uskladiščili. Nakup opreme je s 308.700 evri sofinanciralo ministrstvo za kulturo.