Na velikih tekmovanjih se pogosto zgodi, da tisti posamezniki, od katerih vsi pričakujejo največ, zatajijo ali pa ne upravičijo pričakovanj javnosti. Vsaj na začetku letošnjega nogometnega afriškega pokala narodov ni tako. Trije največji zvezdniki Pierre-Emerick Aubameyang (Gabon), Sadio Mane (Senegal) in Riyad Mahrez (Alžirija) so se že na prvih obračunih vpisali med strelce, a vsi s končnimi izidi svojih reprezentanc niso bili zadovoljni.

Prešerno razpoložen po uvodnem obračunu turnirja je bil le Sadio Mane, saj je njegov Kamerun v skupini B na kolena z 2:0 spravil Tunizijo. Krilni napadalec Liverpoola je nasprotniku zadal prvi udarec, ko je zadel z bele točke, njegov soigralec Kara Mbodji pa je z drugim odločil zmagovalca. Bolj mrkih obrazov sta bila Aubameyang in Mahrez. Napadalec Borussie iz Dortmunda je za Gabon na otvoritveni tekmi proti Gvineji Bissauu zadel v drugem polčasu. Vse je kazalo, da bodo gostitelji tekmovanja slavili prve tri točke, a se s tem ni strinjal Juary Soares, ki je izenačil v sodnikovem podaljšku. Mahrez pa je Alžirijo proti Zimbabveju najprej popeljal v vodstvo, nato pa po dveh zadetkih nasprotnika osem minut pred koncem z drugim zadetkom rešil točko za svoje moštvo.

Močno je na prvem obračunu razočarala glavna favoritinja za vnovično zmago Slonokoščena obala, ki je proti najslabšemu tekmecu v skupini C remizirala z 0:0. Selektorja Michela Dussuyerja lahko bolj kot rezultat skrbi dejstvo, da si njegovi igralci niso pripravili skoraj nobene prave priložnosti za dosego zadetka.

Afriški pokal narodov, prvi krog, skupina A: Gabon – Gvineja-Bissau 1:1 (0:0, Aubameyang 52; Soares 90), Burkina Faso – Kamerun 1:1 (0:1, Dayo 75; Moukandjo 35), skupina B: Alžirija – Zimbabve 2:2 (1:2, Mahrez 12, 82; Manachi 17, Mushekwi 29/11-m), Tunizija – Senegal 0:2 (0:2, Mane 10/11-m, Mbodji 30), skupina C: Slonokoščena obala – Togo 0:0, Kongo – Maroko 1:0 (0:0, Kabananga 55), skupina D: Gana – Uganda 1:0 (1:0, Ayew 32).