Rezervna postava slovenske nogometne reprezentance je turnir v Abu Dabiju sklenila z zanesljivo zmago proti finski vrsti z 2:0. Slovenija je upravičila sloves favoritinje in se z Bližnjega vzhoda vrnila s pozitivnimi občutki, saj je že v torek remizirala s Savdsko Arabijo (0:0).

Tekma je potekala v revijalnem vzdušju na precej neuglednem stadionu vojaških sil, kjer ni bilo niti klopi za rezervne igralce, ampak plastični stoli. Igrišče je bilo v slabem stanju, manjkali so pobiralci žog, šepala je internetna povezava, pred začetkom tekme pa se je raztrgala še mreža, ki jo je branil slovenski vratar Matic Kotnik. Celjski čuvaj mreže je bil eden od številnih zamenjav selektorja Srečka Katanca v primerjavi s premiero proti Savdski Arabiji, obrambo pa so sestavljali zgolj igralci domžalskega kluba.

Še preden se je iz bližnje džamije slišala molitev, je Rok Kronaveter z močnim in natančnim projektilom iz prostega strela s 30 metrov popeljal Slovenijo v vodstvo. Finska je v prvem polčasu sicer več poskušala, a ni bila konkretna. Ob slabem ritmu in raztrgani igri na obeh straneh to ni bila najboljša reklama za nogomet, je pa Slovenija vendarle uspešno odbijala vse napade nasprotnika. Najboljšo igro so Katančevi varovanci prikazali v uvodnih minutah drugega polčasa, ko je Gaber Dobrovoljc po hudi napaki finskega vratarja Walterja Viitale povišal na 2:0, Rok Kronaveter je zadel okvir vrat, Sandi Arčon pa se ni znašel v idealnem položaju za 3:0. Finska v nadaljevanju tekme ni bila več nasprotnik po meri, Slovenija pa je zamudila priložnost za izdatnejšo zmago. Po padcu Martina Kramariča v kazenskem prostoru je Slobodan Vuk zgrešil tudi enajstmetrovko, reprezentanca pa si je za prikazano Abu Dabiju prislužila čestitke selektorja Katanca.

»Drugi polčas je bil veliko boljši kot prvi. Zasluženo smo zmagali, pristop igralcev je bil pravi. Finska ni naivna ekipa, morda pa bi lahko dosegli še kakšen zadetek. Zadovoljen sem, da nismo imeli nobenih preglavic s poškodbami, saj se fantje zdravi vračajo v klube. Verjamem, da bodo igralci ta turnir ohranili v lepem spominu. Druženje v Abu Dabiju je bilo uspešno tako rezultatsko kot iz drugih vidikov,« je uvodoma povedal slovenski selektor Srečko Katanec in ocenil fizično pripravljenost varovancev: »Vedeli smo, da fantje ne bodo na najvišji ravni, saj so se komaj vrnili s počitnic. Verjetno niso bili niti na 50 odstotkih pripravljenosti, kar kaže na to, kako zahtevne pogoje smo imeli. Sem pa spoznal določene novosti. Videl sem, kako se igralci vedejo. Prepričan sem, da bodo že čez mesec dni bolje pripravljeni, še enkrat pa bi jim iz srca čestital za opravljeno.«

Slovenija bo marca v prvi postavi nadaljevala kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2018, ko bo gostovala v Glasgowu na Škotskem.