Slovenske alpske smučarke so s sproščenostjo, borbenostjo in uvrstitvami navdušile na 53. Zlati lisici, ki si jo je v dveh dneh ogledalo več kot 20.000 gledalcev. Naziv najboljše slovenske lisičke si je presenetljivo priborila Ilka Štuhec, ki je najprej s 14. mestom dosegla doslej svojo daleč najvišjo veleslalomsko uvrstitev, nato pa je presenetila slehernega spremljevalca alpskega smučanja s slalomskim znanjem, prvo uvrstitvijo med dobitnice točk, ki jo je začinila z desetim mestom. Za uvrstitev konca tedna je s svojim daleč najboljšim slalomom poskrbela Ana Bucik, ki je s sijajnim napadom v slalomu s 15. mesta napredovala na sedmega.

Najuspešnejša lisička je pričakovano postala Mikaela Shiffrin. Američanka je stežka ubranila napad slalomskih tekmic, dosegla že 27. zmago svetovnega pokala, v veleslalomu pa je vodilno mesto po prvi progi zamenjala za končno četrto mesto. Shiffrinova je prepričljivo povišala prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala, v katerem je Ilka Štuhec kljub sijajnemu koncu tedna nazadovala na peto mesto, saj sta jo z novima vrhunskima uvrstitvama prehiteli Italijanka Sofia Goggia in zmagovalka mariborskega veleslaloma Tessa Worley.

Ana Bucik se je poklonila Ilki Štuhec

»Nisem se presenetila, saj sem vedela, da sem lahko zelo hitra. Res je sicer, da si nisem postavljala rezultatskih ciljev z uvrstitvijo med deseterico ali petnajsterico. Vesela sem, da se mi je končno uspelo pred domačo publiko pokazati v najlepši luči,« je bila navdušena Ilka Štuhec. »S slalomskim in veleslalomskim mariborskim uspehom ne bo nič težje prilagajati urnika sezone. Moje prioritete so jasne in njim bo podrejeno vse,« odgovarja Ilka Štuhec, ki bo bržčas izpustila jutrišnji nočni slalom v Flachauu, da se bo čim bolje pripravila na preizkušnje konec tedna v Altenmarkt-Zauhenseeju, ko se bo svetovna karavana merila v smuku in alpski kombinaciji.

Ani Bucik je na drugi progi uspel najboljši slalomski napad v karieri, ki ga je odbila le najboljša šesterica slalomistk. »Doseči takšen rezultat pred domačo publiko je desetkrat lepše kot kjer koli drugod. Kaj takšnega sem si vselej želela. V svojih vožnjah sem resnično uživala. Ko slišiš navijanje večtisočglave množice in vidiš slovenske zastave, ti zaigra srce,« je opisovala nepozabne občutke Ana Bucik. »Užitek je opazovati Ilko, kako je napadla še v slalomu. Za zdaj sem uspešna le v slalomu, globoko v sebi pa si želim, da bi bila nekoč tudi jaz tako uspešna kot Ilka. Vem, kje imam rezerve,« se je reprezentančni kolegici poklonila Ana Bucik ter priznala, da je doživela posebnih 15 minut življenja, ko je bila na mestu vodilne tekmovalke in je opazovala, kako za njo zaostajajo najboljše svetovne slalomistke. »Na tem položaju bi bila lahko vsak dan več ur, ne glede na to, kakšen mraz je zunaj,« je priznala Novogoričanka, medtem ko je njen oče Marko v ozadju doživljal starševsko ekstazo.

Ana Drev vnovič med deseterico

Slovenske alpske smučarke so tudi na sobotnem veleslalomu dosegle lep ekipni uspeh. Ana Drev se je petič od šestih veleslalomov sezone uvrstila med najboljšo deseterico, potem ko je na drugi progi s šestega nazadovala na osmo mesto. Ilka Štuhec je navdušila predvsem na prvi progi, na kateri je postavila trinajsti čas, s 14. mestom pa je dosegla svojo daleč najboljšo veleslalomsko uvrstitev kariere. Tina Robnik je bila drugič v sezoni 19. ter po ledeniškem uvodu v Söldnu znova pričarala nasmešek begunjskemu smučarskemu proizvajalcu Elanu.

»S svojim nastopom sem kar zadovoljna. Prikazala sem dve dobri vožnji. Res pa je, da nista bili na ravni, ki so jo pokazale nekatere druge tekmovalke. Nimam občutka, da sem od njih zelo oddaljena. Vem, kje se skriva ključ do še boljših smučanj. Veliko delam na tem in verjamem, da sem na pravi poti,« je svoj nastop ocenila Ana Drev. »Glede na to, da bo svetovno prvenstvo čez dober mesec, imam dovolj časa, da najdem tisto, kar iščem ter na vrhuncu sezone v St. Moritzu napadem visoke uvrstitve,« odgovarja najboljša slovenska veleslalomistka, ki v skupnem veleslalomskem seštevku svetovnega pokala zaseda šesto mesto, kar je tudi njena najvišja posamična uvrstitev sezone.

Ob koncu tekmovanja je zaigralo srce tudi generalnemu sekretarju Zlate lisice Srečku Vilarju. Ponosno je povedal, da se je v preteklih dneh veliko družil s šefom ženskega dela svetovnega pokala Atlejem Skaardalom, ki je bil navdušen nad organizacijo. »Najpomembnejši napredek v tej sezoni je, da smo se tekme lotili ob pravem času. Upravljalec smučišč Marprom je pravi čas najel dodatnih 23 snežnih topov in jih razporedil po vsem smučišču, ob katerem je bilo ves čas od 50 do 60 topov. To je bila pika na i v primerjavi z lanskim letom, ko smo do zadnjega trepetali, ali bomo izpeljali Zlato lisico. Menim, da smo na pravi poti,« pravi Srečko Vilar ter dodaja, da je takoj po tekmovanju prejemal čestitke z vsega sveta za izvedbo 53. Zlate lisice.