»Če bi bila smučina dovolj široka za prehitevanje, bi bila še nekaj mest višje. Vseeno, super tekma. Sploh zato, ker sem osvojila točke na razdalji,« je bila po nastopu na tekmi svetovnega pokala v francoskem La Clusazu zadovoljna Anamarija Lampič. S 25. mestom je dosegla najboljši dosežek zadnjega decembrskega konca tedna svetovnega pokala v teku. V biatlonu v češkem Novem Mestu je najvišje uspelo Teji Gregorin (33. mesto).

Enaindvajsetletna tekačica iz Zbilj je na tekmi s skupinskim startom v drsalni tehniki šele drugič pritekla med trideseterico na daljših razdaljah in s tem potrdila, da ima potencial v vseh disciplinah, ne le v sprintu. Pred njo so bili uvrščene le štiri tekačice iz njene generacije. Doseg je bil še višje, a je zaradi slabših točk FIS startala iz zadnje vrste. »Začela sem čisto zadaj in že na začetku veliko izgubila. Bila je taka gneča, da v prvem petkilometrskem krogu sploh nisem mogla prehitevati. Kasneje je bilo prostora več, a med skupinicami so se naredile luknje in je bilo tekmice težko poloviti,« je zanimivost s tekme po kolesarsko opisala hči kolesarskega olimpijca Janeza Lampiča, ki je za petnajsterico zaostala dvajset sekund.

Francozi so s težavo pripravili belo pentljo po zeleni planoti. Za podlago so navozili led z bližnjega jezera, sneg iz zalog je bil vrhnja plast. Prav ledena smučina je naredila največ preglavic Alenki Čebašek, ki je lovila že šestdeseto uvrstitev med trideseterico, a je na poledeneli progi končala šele 49. »Slaba smučarka sem, dvakrat sem padla, na ledeni smučini pa me tudi pokostnica začne boleti in komaj stojim na smučeh. To bo treba izboljšati,« je bilo spoznanje Blejke. Del drugih tekačic je nastopil na tekmi alpskega pokala v švicarskem Gomsu. Vesna Fabjan je nastopila kar na treh tekmah, najvišje je bila na petem mestu na 10 kilometrov drsalno, kar je obetavno pred Tour de Ski.

Slovenska bera v biatlonskem Novem Mestu na Moravskem je bila skromna. Gregorinova je sicer napredovala za sedem mest, na moški zasledovalni tekmi pa so pred 35.000-glavo množico nastopili kar trije Slovenci. To se v zadnjem obdobju brez Jakova Faka ni zgodilo velikokrat, vendar pa Klemen Bauer (46.), Miha Dovžan, (53.) Lenart Oblak (57. mesto) niso bili ostrostrelci, medtem ko se je dveh novih zmag v soboto in včeraj na tekmi s skupinskim startom, na kateri Slovencev ni bilo, veselil Francoz Martin Fourcade – ta je tako v tej sezoni zmagal na sedmih od osmih posamičnih tekem. »Fantje delajo osnovnošolske napake. Niso bili zbrani. Na treningu znajo zadeti. Do nadaljevanja pokala v Oberhofu petega januarja moramo nekaj narediti,« je bil sklep glavnega trenerja Tomaša Kosa. Jakov Fak do tedaj zagotovo še ne bo pripravljen. Trenira na Pokljuki, a v počasnem ritmu brez velikih obremenitev. »Zdravniki so mi dali zeleno luč, da lahko vadim, ritem je počasen,« je pripomnil med nedeljskim dopoldnevom v smučini, ko je potekala tekma slovenskega pokala, na kateri je zmagala Ukrajinka Valj Semerenko, članica ukrajinske zlate olimpijske štafete iz Sočija, ki tako kot zmagovalec med člani Anže Strgar vadi pod vodstvom Vladimirja Korolkeviča v TSK Bled.