Četrtič v tej sezoni je včeraj Ilka Štuhec v Val d'Iseru nastopila s tekmovalnimi smučmi ter dosegla tretjo zmago. Tokrat prvo v alpski kombinaciji. Slovensko alpsko smučanje je znova dobilo športnico, ki nam jo zavida ves svet.

Pot Mariborčanke do 75. slovenske zmage svetovnega pokala je bila veličastna. Ilka Štuhec je s tretjim časom blestela na smuku, na slalomu pa je pokazala, da je v izvrstni formi. Kot edina specialistka za hitre discipline je ubranila napad slalomskih specialistk ter ugnala Michelle Gisin. Junakinja dneva je bila tudi Italijanka Sofia Goggia, ki se je v četrti disciplini v tej sezoni uvrstila na zmagovalni oder. Uspehom v smuku, superveleslalomu in veleslalomu je dodala še uspeh v alpski kombinaciji. Ilka Štuhec in Sofia Goggia zasedata visoki mesti v skupnem seštevku svetovnega pokala in vsaj na začetku sezone povzročata nepričakovane preglavice Mikaeli Shiffrin in Lari Gut, ki nista pričakovali takšnega scenarija.

Če je Ilka Štuhec razvadila smučarsko javnost v smuku, je včeraj navdušila predvsem v slalomu. Dosegla je osmi čas ter prehitela nekatere specialistke, med njimi tudi Marušo Ferk in Ano Bucik, ki sicer redno osvajata slalomske točke. Maruša Ferk je z dvanajstim mestom dosegla svojo najboljšo uvrstitev sezone, Ana Bucik pa je dosegla tri nove točke svetovnega pokala, brez katerih je včeraj ostala Vanja Brodnik.

Ilka Štuhec: Kljub napakam se je super izteklo

»Super se je izteklo, lepše ne bi šlo. Na smuku sem naredila nekaj napak, tako da imam precej rezerv, tudi slalom bi lahko odpeljala bolje. Nekaterih delov proge sem se lotila previdneje, saj sem želela prismučati do cilja, potem ko sem v Val d'Iseru lani odstopila in zapravila vrhunsko uvrstitev. Slalom sem trenirala, kolikor mi je dopuščal čas. V zadnjem času sem v Dolomitih vadila tudi veleslalom, na katerem bom nastopila v torek v Courchevelu. Dobri rezultati na začetku sezone vsej ekipi vlivajo veliko energije pred nadaljevanjem,« pravi Ilka Štuhec. Šestindvajsetletna Štajerka bo imela novo priložnost za vrhunski uspeh danes, ko bo v Val d'Iseru smuk, na katerem je v tej sezoni še neporažena, jutri pa še superveleslalom, na katerem je v Lake Louisu zasedla peto mesto: »Na smuku bi rada odpravila včerajšnje napake, na superveleslalomu pa bom napadla na polno in bomo videli, kaj bo to prineslo.«

»Ilka se v Val d'Iseru počuti zelo domače. Treningi so ji dali samozavest, po tihem pa smo v ekipi vedeli, da je lahko hitra tudi v slalomu. Zavedali smo se, da lahko Ilka doseže vrhunski rezultat, a tega nismo obešali na veliki zvon,« pripoveduje Gregor Koštomaj, trener Ilke Štuhec. Na vprašanje, ali se bodo v nadaljevanju sezone posvečali vsem disciplinam, Celjan odgovarja: »Ne odstopamo od svojega načrta. Treba je smučati v vseh disciplinah. Nobeni disciplini se nismo odrekli in tudi slalom bo še naprej na našem urniku. Ilko bomo skušali obdržati na normalnih obratih ter se posvečati našemu delu.«

Smola Klineta s številko

Moško superveleslalomsko preizkušnjo v Dolomitih je dobil Kjetil Jansrud. Sijajni Norvežani blestijo tudi v novi sezoni, potem ko v Val Gardeni niso bili daleč od ponovljenega lanskega scenarija, ko so osvojili prva tri mesta. Aksel Lund Svindal je namreč odstopil, tako da je norveška po zaslugi Jansruda in Aleksandra Aamodta Kildeja dosegla »le« dvojno zmago.

Pohvale si zaslužita tudi Boštjan Kline in Martin Čater. Prvi je imel smolo pri žrebu startnih številk, saj je imel kot drugi smučar na progi Saslond ves čas slabo vidljivost. Mariborčan je v teh razmerah smučal odlično, a so imeli tekmeci z višjimi startnimi številkami tolikšno prednost v boljši vidljivosti, da so ga potisnili na 15. mesto. O izjemni konkurenci v hitrih disciplinah moškega alpskega smučanja priča dejstvo, da je 20. smučar zaostal za zmagovalcem manj kot sekundo. Prvi z višjim zaostankom je bil Martin Čater, ki je potrdil besede Petra Pena, da je v tej sezoni odlično pripravljen. Čater je osmič v karieri osvojil točke svetovnega pokala, včerajšnje 21. mesto pa je njegova tretja najboljša uvrstitev v karieri. Danes bo v Val Gardeni smuk, jutri pa v bližnji Alti Badii prvi izmed dveh veleslalomov.