Ker po mnenju stavkovnega odbora Orkestra Slovenske filharmonije po opozorilni stavki 5. decembra njihovih stavkovnih zahtev pristojni niso vzeli resno, bo orkester 1. januarja izvedel pravo stavko. Začela se bo ob 16. uri oziroma v času generalke za novoletni koncert, končala pa istega dne ob 20.30, ko naj bi se koncert končal.

V stavkovnem odboru so pričakovali, da bo direktor SF Damjan Damjanovič poskrbel za zamenjavo dirigenta, a ta se za zdaj ni odzval. Če jim bo dirigiral drug dirigent, bodo torej igrali, če bo na oder prišel maestro Lajovic, pa ne. Kaj bo to pomenilo za obiskovalce koncerta, ki so vstopnice že kupili oziroma jih še niso in jih zaradi napovedane stavke morebiti sploh ne bodo, pa bomo še videli.

O stavki 1. januarja, ki jo podpira 90 odstotkov članov orkestra, kar pomeni, da se je v zadnjih dneh podpora stavki še povečala, so že uradno obvestili vodstvo SF, svet SF, vlado in ministrstvo za kulturo. Zahtevajo odstop direktorja Damjanoviča, prekinitev sodelovanja z dirigentom Lajovicem, odstop članov sveta SF Darje Koter, Karoline Šantl Zupan, Metke Šošterič in predsednika sveta Otmarja Zorna ter preiskavo poslovodstva in upravljanja javnega zavoda ter ravnanja z zaposlenimi.

Na ministrstvu za kulturo medtem že pripravljajo nov razpis za direktorja javnega zavoda SF. Na vprašanje, ali so z razpisom pohiteli, ker razmišljajo o zamenjavi sedanjega direktorja, ki se mu mandat izteče šele oktobra 2018, odgovarjajo, da ne. Hitijo, ker se je v javnosti uveljavilo prepričanje, da bi bilo zlasti pri razpisih s področja scenskih in glasbenih umetnosti »korektno te razpise izvajati toliko pred začetkom mandata, da bi novi direktor ob nastopu funkcije začel izvajati tudi svoj program, ne pa da prvo četrtino mandata dokončuje program svojega predhodnika«. im