Sodnica Mojca Lendvaj Brecelj je včeraj ponovno zaman čakala zaradi krive ovadbe obtoženega nekdanjega ljubljanskega budističnega vodjo Ronana Chatellierja oziroma Shenpena Rinpočeja – zatožna klop je ostala prazna. Chatellier odsotnost že dalj časa opravičuje s slabim zdravjem. Tožilstvo je že predlani zahtevalo pripor, a je takrat sodišče ubralo blažjo pot: obtoženčevo rodno Francijo, kjer zdaj živi, je zaprosilo, naj preveri, ali je z njim res tako hudo. Po dolgotrajnem čakanju je zdaj le prišel odgovor, s katerim pa si ne morejo kaj dosti pomagati: Chatellier se na poziv, naj se oglasi na zdravniški pregled, sploh ni odzval. Prav tako tudi ne na včerajšnje vabilo na ljubljansko sodišče.

»Pošilja nam opravičila francoskih zdravnikov, iz katerih pa ni razviden natančen razlog izostanka. Do 15. januarja nam pošljite vso zdravniško dokumentacijo, sicer bom odredila pripor,« je sodnica zabičala njegovemu odvetniku Mitju Inkretu. Pregon bo predvidoma zastaral junija prihodnje leto.

Pri nas se ne počuti varnega

Obtožni predlog se nanaša na domnevni napad dveh neznancev na nekdanjega vodjo Budistične kongregacije Dharmaling na Golovcu junija 2011. Policiji je razlagal, da je šlo za premišljen poskus umora, in izrazil razočaranje, ker so primer najprej obravnavali kot povzročitev lahke poškodbe. Dobil je namreč samo ureznine, čeprav so v njegovi kongregaciji sprva razglašali, da so mu z nožem prebodli pljuča. Toda zdravniki so ugotovili, da je šlo za ureznino, ki ni poškodovala niti reber niti pljuč. Budista, ki je takoj po napadu ministrstvo za notranje zadeve neuspešno prepričeval, naj mu odobrijo orožni list za pištolo, je na koncu doletela ovadba, saj sta tako policija kot tožilstvo ocenila, da je v prijavi lagal in da je napad sam zrežiral.

Prvič so ga na sodišče povabili oktobra 2013, a je tik pred zdajci iz Francije poslal dopis, da se v Sloveniji ne počuti varnega. Predlagal je zaslišanje prek videokonference, kar pa je seveda nemogoče, saj mora biti obtoženi na sojenju navzoč. Pozneje se je vedno izgovarjal na slabo zdravje, a s primernim potrdilom tega ni podkrepil. Prav tako ni prišel na pregled k izvedencu v Franciji, da bi ta lahko ocenil, ali je sposoben za sojenje ali ne.

V preiskavi zaradi kršitve spolne nedotakljivosti

Sedeminštiridesetletni Chatellier, ki je v Sloveniji dobil izredno državljanstvo, se je v času bivanja pri nas znašel v več preiskavah. Zaradi krive ovadbe so ga policisti ovadili še enkrat, po domnevnem napadu pred njegovo domačo hišo v Melikovi ulici v Ljubljani aprila 2012, a tožilstvo je ocenilo, da dokazov ni dovolj, in primer je padel. Maja istega leta ga je eden od njegovih posvojenih otrok ovadil zaradi spolnega napada – očital naj bi mu, da ga je v otroških letih več let zlorabljal med nekakšnimi »terapijami«. Chatellierja so prijeli in priprli, toda posvojenec je ovadbo kmalu umaknil in še samega sebe ovadil zaradi krive ovadbe. Budističnega vodjo, ki je bil po neuradnih informacijah sredi devetdesetih let v Franciji obsojen na pogojno kazen zaradi spolnega napada na dva otroka, so izpustili in kmalu potem je zapustil Slovenijo. Najprej naj bi se zatekel na Madžarsko, potem pa v Francijo.

V Sloveniji proti njemu poteka še en postopek zaradi kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja. Po neuradnih podatkih ga sumijo spolnih odnosov s 15-letnico v času, ko je bil njen »učitelj« v Dharmalingu. »Preiskava je bila uvedena 15. aprila in še poteka – trenutno potekajo naroki za zaslišanje prič,« so pojasnili na ljubljanskem okrožnem sodišču.