Svetovni pokal v alpskem smučanju se bo nadaljeval v tehničnih disciplinah, in sicer v italijanskih (Sestriere) in francoskih Alpah (Val d'Isere). Glavni up v slovenski reprezentanci za vrhunsko uvrstitev bo Ana Drev, ki je na zadnjem veleslalomu v Killingtonu za slabe tri desetinke zgrešila uvrstitev na zmagovalni oder. Visoka pričakovanja imata tudi Žan Kranjec in Tina Robnik v veleslalomu ter Ana Bucik in Maruša Ferk v slalomu.

Sestriere je nazadnje ženski tekmi svetovnega pokala v tehničnih disciplinah gostil pred dvanajstimi leti, tako da bo konec tedna na startu zelo malo alpskih smučark, ki poznajo strme terene v Piemontu. Med njimi je Ana Drev, ki je v Sestrieru blestela na veleslalomu zimskih olimpijskih iger leta 2006, ko je presenetljivo zasedla deveto mesto ter prehitela dvanajsto Tino Maze. Olimpijski spomini bodo za alpsko smučarko iz Šmartnega ob Paki dobrodošli v boju s prvimi zmagovalnimi stopničkami sezone. Med najhitrejših deset se bo skušala na nedeljskem slalomu uvrstiti tudi Ana Bucik, potem ko je Novogoričanka na zadnji preizkušnji na vzhodu ZDA s 13. mestom izenačila svojo najboljšo uvrstitev v karieri.

Žan Kranjec je prejšnji konec tedna na veleslalomu v Val d'Iseru odstopil, a se moški na prizorišče vračajo na klasično progo La face de Bellevard. Obeta se izjemen veleslalom na strmi progi, na kateri je lani Kranjec z dvanajstim mestom dosegel svojo najvišjo uvrstitev, ki jo je presegel na letošnjem veleslalomskem uvodu v Söldnu.

Tako Sestriere kot Val d'Isere sta olimpijski prizorišči. Ko je leta 1992 Albertville gostil zimske igre, na katerih se je prvič v zgodovini predstavila slovenska olimpijska reprezentanca, je Val d'Isere gostil štiri moške preizkušnje. Za osvežitev spomina: pred 24 leti je postal olimpijski prvak v smuku Avstrijec Patrick Ortlieb, superveleslalom je dobil Norvežan Kjetil Andre Aamodt, veleslalom Italijan Alberto Tomba, kombinacijo pa presenetljivo Tombov rojak Josef Polig.

Zanimivo je, da je Aamodt tudi v Sestrieru osvojil zlato olimpijsko kolajno v superveleslalomu, in sicer 14 let po Val d'Iseru, ko je zimske olimpijske igre gostil Torino. Tedaj je v Sestrieru blestel Avstrijec Benjamin Raich z olimpijskima zmagama v slalomu in veleslalomu, Francoz Antoine Deneriaz je navdušil z najhitrejšim časom v smuku, Američan Ted Ligety pa se je veselil kombinacijske zmage. Ženske so se v treh končnih disciplinah za olimpijske naslove borile v San Sicariu, medtem ko sta olimpijski prvakinji v Sestrieru postali Američanka Julia Mancuso v veleslalomu in Švedinja Anja Pärson v slalomu.