»Avsenikova Golica, ki jo na Pokljuki zavrtijo ob odhodu s strelišča, zame ni preveč dobrodošla. Seveda, če jo poslušam v kazenskem krogu. Bolje je iti mimo, v gozd. Ob dobrem počutju s treninga v smučini bom poskušal iti mimo kazenskega kroga,« je želja biatlonca Klemena Bauerja za današnji nastop na Rudnem polju. Ob odsotnosti Jakova Faka, kar je bilo pričakovano že več kot teden ni, bo večina pozornosti usmerjena na ihanskega svetlolasca in njegovo nekdanjo najbližjo ihansko sosedo Tejo Gregorin.

Nastop Jakova Faka na Pokljuki ni bil mogoč niti teoretično, le dolgo so odlašali z uradno objavo. Kljub izboljšanju zdravstvenega stanja bo zdaj potreboval dober mesec mirnega treninga, da bo znova zgradil bazično pripravljenost, šele potem bo na vrsti poigravanje s hitrostjo in svetovnim prvenstvom februarja v Hochfilznu v Avstriji. Idilično pripravljena Pokljuka bo v jubilejnem dvajsetem biatlonskem tednu pod Viševnikom na bremenih zdesetkane zasedbe. Trenerja Tomaš Kos in Miha Podgornik imata zaradi bolezni Lenarta Oblaka na voljo le četverico, kar bo dovolj le za štafeto za nedeljsko preizkušnjo. Kot so zatrdili v sredo, so Rok Tršan, Miha Dovžan in Mitja Drinovec v vzponu tekmovalne forme. Slednji je poleg Bauerja in Gregorinove v svojem prvem nastopu v svetovnem pokalu dosegel tudi prve točke. Zanimivo je, da so vsi omenjeni trije člani dveh klubov iz Ihana, SK Ihan in ŠD Nika Ihan. »Za SK Ihan je to velik dosežek. Ni veliko klubov na svetu, ki bi imeli hkrati na isti tekmi več dobitnikov točk,« je ponosno pripomnil Bauer.

Pokljuka nikoli ni bila posebej naklonjena domačim biatloncem. Poleg zmage Faka pred štirimi leti in drugega mesta istega leta je edine stopničke na 102 tekmah dosegla le še Tadeja Brankovič - Likozar pred desetimi leti. Bronasta olimpijka Teja Gregorin je bila petkrat zelo blizu. Sodeč po dobri tekaški formi v Östersundu bi bila lahko znova, čeprav letnica rojstva 1980 v primerjavi z zvezdnicami Gabrielo Koukalovo (1989) ali vodilno Lauro Dahlmeier (1993) pove več od besed. Za strelsko velemojstrico je bilo na skandinavskem severu bolj problematično streljanje kot tek, ki jo je zadnji dve leti držal zunaj najboljše deseterice. »Puške dva dni nisem prijela v roke. Tako poskušam odmisliti napake. Pomirja me, da je tekaška raven višja kot lani. Starejši vadbeni program se očitno obnese. Upam, da bo to držalo tudi naprej,« je želja Teje Gregorin. Ob Anji Eržen, ki jo najbolj stre tekmovalna trema na strelišču in ne zmore ponoviti »ničel« s treninga, in mladinki Urški Poje bo štafetna postava znova v standardni zasedbi. Čeprav od pomladi trenira mladinsko reprezentanco, bo nedeljska štafeta z Andrejo Mali tudi njeno uradno slovo od dolge tekmovalne kariere.

Pokljuka običajno izpostavi katerega od manj uveljavljenih, največji so vseeno največji. V tej sezoni ima na primer točke 62 biatloncev iz 18 držav, od tega štirje Avstrijci, pet Rusov in Nemcev, šest Francozov s supermojstrom Martinom Fourcadom v rumeni majici in sedem Norvežanov z večnim kraljem Olejem Einarjem Bjoerndalenom. Tudi najuspešnejši državi po številu zmag v zgodovini biatlonskih tekem na Pokljuki sta Norveška in Rusija z 19 zmagami, sledita Nemčija (17) in Francija (16). Na vrhu posamičnega seznama je Ole Einar Bjoerndalen. Kljub 42. letom se je mladi očka po nekaj letih vrnil na Rudno polje, celo kot najvišje uvrščeni Norvežan v skupnem seštevku (četrti), v sredo dopoldne pa je vadil v klasičnem koraku. Zanimiva je zgodba o njegovi prvi zmagi na Pokljuki januarja 2004, ko smo ga po sprinterski tekmi vprašali o razlogih, zakaj mu v Sloveniji še ni uspelo zmagati. »Ali res še nisem zmagal?« se je začudil. Naslednji dan na zasledovalni tekmi mu je uspelo, vpisal je 44. od doslej že 95 posamičnih zmag na skupno 437 posamičnih tekmah svetovnega pokala. Zagotovo tudi na Pokljuki ni rekel zadnje.

Spored, danes ob 11.30: moški sprint na 10 km, ob 14.15: ženski sprint na 7,5 km; jutri ob 11.45: zasledovalna tekma moških na 12,5 km, ob 14.45: zasledovalna tekma žensk na 10 km; nedelja ob 11.15: moška štafeta 4 x 7,5 km; ob 14.30: ženska štafeta 4 x 6 km.