Predsednik sveta Slovenske filharmonije Otmar Zorn je včeraj zavezal direktorja Damjana Damjanoviča, da v tednu dni najde nekakšen dogovor z maestrom Urošem Lajovicem in jim o tem poroča na prihodnji izredni seji sveta prihodnji četrtek. Hkrati mora spisati predlog, kako bi lahko zaposleni v prihodnje sodelovali pri izbiri šefa dirigenta. Damjanoviču so naložili tudi skrb za spoštovanje med zaposlenimi, stavkajoče pa okrcali zaradi medijske pojavnosti. Stavkajoči pa so se včeraj izrekli za nadaljevanje stavke, predvidoma na dan novoletnega koncerta v Cankarjevem domu.

Ker bodo orkestraši stavkovne zahteve še stopnjevali, stavka pa že ima določene simbolne posledice, ki bodo verjetno kmalu tudi finančne, smo se obrnili tudi na kulturno ministrstvo, ustanovitelja javnega zavoda, ki je sporočilo, da so pozvali organe zavoda, »da poskušajo zadevo urediti«. Vendar je eden od teh organov tudi svet SF, ki pa ga stavkajoči ne priznavajo za legitimnega. Z direktorjem SF Damjanovičem so na ministrstvu že opravili razgovor, menijo pa, da »dolgoletni očitki nikoli niso eskalirali tako kot tokrat, poleg tega je SF v letih Damjanovičevega vodenja dosegla tudi več vidnih uspehov«.

Glede dokumentacije, ki so jo (vsaj delno) na ministrstvu prejeli že večkrat in naj bi direktorja bremenila nepoštenih poslovnih odločitev in domnevne zlorabe pravice do stanovanja, pravijo, da so dokumentacijo prejeli (šele) predvčerajšnjim in da jo pregledujejo strokovnjaki za posamezna področja.

Medtem bo orkester o stavki obvestil tudi svetovno združenje Federation Internationale des musiciens s sedežem v Parizu (FIM). Izpostavili bodo zlasti sporen način imenovanja šefov dirigentov v SF, saj je Damjanovič zadnje tri (Villaume, Wilson, Lajovic) nastavil brez soglasja ali sodelovanja orkestra, kar je svetovni unikum.