Jubilejni dvajseti teden tekem svetovnega pokala v biatlonu bo minil brez Jakova Faka. V petek ob 11.30 bodo na sprinterski tekmi, kot predvideva vodstvo reprezentance, nastopili Klemen Bauer, Mitja Drinovec (oba SK Ihan), Rok Tršan (TSK Logatec), Miha Dovžan (ŠD Gorje), Teja Gregorin (ŠD Nika Ihan), Anja Eržen (TSK Bled) in verjetno mladinka Urška Poje (SK Loška dolina). Po sobotnem zasledovanju bo še ena od mladink (Tina Mlakar) zraven tudi na nedeljski štafetni tekmi.

Pokljuka je v vseh pogledih pripravljena na začetek tekem. Skrbi s snegom organizatorji z vodjem tekmovanja Matejem Kordežem niso imeli. Na dveh »farmah« snega so imeli od pretekle zime shranjenega toliko snega, da bi lahko zasnežili pokljuško pentljo tudi avgusta. Zdi se čudno, a ni. To je sodobni trend zgodnjih priprav smučin. Zaloge snega od pretekle zime so priporočilo IBU. Nekaj hladnih noči konec novembra je bilo le v olajšanje za dodatno zasneževanje. Nekdanji Kordežev klubski in reprezentančni kolega Borut Nunar, direktor tekmovanja svetovnega pokala IBU, je le zadovoljno prikimal pokljuški kulisi. »Osebno sem zelo zadovoljen, da je Pokljuka uspešno pripravljena do te mere,« je pripomnil včeraj. Alpska kulisa je všečna tudi vsem udeležencem vključno z Olejem Einarjem Bjoerdalnom, ki so včeraj opravili prvi trening.

Da Jakova Faka ne bo na idilično pripravljenih smučinah na Rudnem polju, je bilo očitno že dober teden, reprezentanca in organizatorji OK Pokljuka pa težav najboljšega biatlonca niso želeli obešati na veliki zvon. Delno zaradi občutljivosti teme glede zdravstvenih težav in verjetno tudi zaradi bojazni, da bi Fakova odsotnost med ljubitelji biatlona nemara odvrnila od obiska sončne Pokljuke, kot so idilični obeti do konca tedna. Tudi pri enem od glavnih sponzorjev so še pred enim dnevom v nagradni igri za pravilni odgovor o nastopu Jakova Faka na Pokljuki obljubljali brezplačne vstopnice. Zavajanje ali vera v čudež?

Že dolgo je znano, da je Fak po hitri vrnitvi iz Švedske, kjer je pod nivojem sposobnosti nastopil le na dveh pripravljalnih tekmah, po obisku zdravnikov počival ves teden, v ponedeljek in torek pa obiskoval zdravnike. Ob takem zaporedju dogodkov bi bil kljub pozitivnim izvidom in nemara koristnemu počitku nastop na tekmah na Pokljuki zelo nespametno početje. Športnik njegovega kova se s simbolično udeležbo ne bi sprijaznil.

Zdi se, kot bi bile nove težave 29-letnega biatlonca kar malce zaklete. Dvakratni posamični svetovni prvak in zmagovalec osmih tekem za svetovni pokal, od tega na sprinterski tekmi decembra 2012 tudi pod Viševnikom, je bil že novembra pred odhodom na zadnji trening v Skandinavijo odločen, da se po slabih izkušnjah v pretekli zimi in jeseni ob morebitnih zdravstvenih težavah nepripravljen in na silo ne bo podajal na tekme. Njegovo razmišljanje, tedaj le hipotetično, je bilo tedaj izraženo predvsem iz previdnosti, povzročilo pa je veliko pozornosti in ugibanj v javnosti. A kot zakleto, morda z nekaj slutnje, so mu jo zdravstvene težave zagodle že pred prvimi glavnimi tekmami v sezoni s Pokljuko vred.