Ali bo moral znani televizijski športni komentator in zdravnik Andrej Stare podjetju Lambergh, d. o. o., plačati 169.746 evrov odškodnine zaradi neuspešne zgodbe z medicinskim centrom v istoimenskem hotelu v Dvorski vasi, še ni znano. Včerajšnje sojenje na gospodarskem oddelku kranjskega okrožnega sodišča je po besedah sodnika Janka Bilbana prineslo dovolj dokazov za razsodbo, ki jo bodo vpleteni čez približno en mesec prejeli po pošti. Po neuspelem poravnalnem naroku je včerajšnje sojenje pokazalo na razkorak med Staretovimi načrti in željami najemnikov gorenjskega hotela.

V Lamberghu so si od sodelovanja s Staretom veliko obetali, je poudaril direktor istoimenskega hotela Boštjan Božič. Po nekaj srečanjih so spomladi leta 2013 podpisali pogodbo o sodelovanju, medicinski center pa so po vseh pridobljenih dovoljenjih uradno odprli decembra. V njem so po Staretovem predlogu vzpostavili samoplačniški program zdravljenja kroničnih glavobolov, bolečin mehkih tkiv in borelioze za bolnike, ki so svoje možnosti zdravljenja v sistemu javnega zdravstva že izčrpali.

Razočarani nad skromnim obiskom

»Dr. Stare nam je na srečanjih pripovedoval, da vsaj 300 ljudi v Sloveniji potrebuje takšno zdravljenje in da je vsak dan, ko takšen center ne deluje, izgubljen. Zato smo se projekta lotili karseda hitro. Pripravil je program, seznam nujne opreme, zaposlenih,« je našteval Božič in dodal, da se je odprtje centra zamaknilo zaradi zamude opreme in posledično poznega dovoljenja za delovanje z ministrstva za zdravje. Obiskovalcev pa je bilo potem manj, kot so pričakovali.

Vendar pa je Stare bodoče poslovne partnerje opozoril na tveganja, je dejal včeraj. Po njegovem je namreč težko napovedati, koliko bolnikov bo prišlo na zdravljenje, pri ugibanju pa se je možno ušteti kar za polovico. »Uspeh takšnega centra se pokaže čez tri ali štiri leta delovanja,« je opozoril, predvideno rast števila bolnikov ponazoril z grafom ter opozoril na preveliko neučakanost najemnikov hotela. Zavrnil je tudi očitke o domnevni nestrokovnosti, nedovoljenih zdravilih in neustrezni opremi.

»Pred očmi imam predvsem človeka in njegovo zdravje, njegovo zadovoljstvo. Prihodek je šele na tretjem mestu.« Bolnikom je bil predan, zdravil jih je celo po prekinitvi sodelovanja z Lamberghom, prav tako si je na vse pretege prizadeval za promocijo centra. Pisal je strokovne članke, obiskoval kongrese in druge dogodke, da bi širil glas o njem.

Da je bil omenjeni center pomembna in potrebna pridobitev v naši državi, je dejal dr. Branko Šibanc, ki bolnike z boreliozo zdravi v Celju, v tem projektu pa je sodeloval s Staretom. »Bolniki nujno potrebujejo celovit pristop, zgolj zdravila niso dovolj,« je poudaril. Nizkemu številu bolnikov je botrovala tudi kriza, je prepričan, mnogi pa bi se še danes prišli zdravit v Dvorsko vas, a jih mora, če finančno zmorejo, napotiti v tujino. Trend je bil dober, sta poudarila skupaj s Staretom.

Namesto denarja 440-krat na masažo?

Družba Lambergh in Andrej Stare sta sodelovanje prekinila novembra 2014, od Stareta pa družba zdaj terja povračilo stroškov, ki so jih imeli ob odprtju centra. Teh je bilo po Božičevih izračunih 15.000 evrov na mesec. Gre za pretirane in nerazumne številke, pa meni Stare, ki je prepričan, da je tožbo sprožil sam. Njegovo podjetje Sport & Media Andrej Stare, s. p., je namreč po neuspešni izterjavi 16 tisočakov dobilo sodbo na prvostopenjskem sodišču, a se zadeva nadaljuje na višjem sodišču.

»Od Božiča sem za povračilo stroškov prejel nehigienično ponudbo, naj v tej višini uporabim njihove storitve. Torej bi šel lahko 440-krat na masažo in prevozil 45.000 kilometrov. Moje ponudbe, da bi mi v zameno za terjatev dali eno od aparatur, pa niso sprejeli.«

Kot je znano, je šlo za Staretov drugi poskus vzpostavitve medicinskega centra v Dvorski vasi. Že pred osmimi leti je sodeloval s takratno direktorico hotelskega kompleksa v nastajanju Marjano Novak in zagovarjal gradnjo igralnega salona, kjer bi se »podjetniki sprostili, potem pa še zdravili v medicinskem delu«. A takratni vlagatelj Milan Kepic se je finančno povsem izčrpal, Stare in takratna direktorica Novakova pa sta dejavnost preselila v Rimske terme. Zadnje leto in pol je Stare rekordno uspešno, kot pravi, vodil medicinski del dejavnosti v Moravskih Toplicah.