Klasična prekmurska gibanica bo za vedno ostala princesa Prekmurja. S to palačinko se ji globoko priklanjam in nikakor ne trdim, da je enaka pravi klasiki. Pravim pa, da je prav tako odlična, da je prav tako lepa in da se jo celo lažje pripravi! Ker je posladkana le z medom, je to sladica, ki jo lahko shranite v mapo Sladice brez dodanega sladkorja.

Palačinka je najboljša topla. Lahko pa jo pripravite do nekaj ur vnaprej, potem pa pogrejete v mikrovalovni pečici.

Je že res, da za nadev potrebujete kar lepo število sestavin, a se splača. Kombinacija je resnično odlična:

kremasta skuta, v kateri so ravno prav alkoholizirane rozine,

rahlo kiselkasta jabolka, do popolnosti odišavljena s cimetom in medom,

hrustljavi orehi, ki poskrbijo za pravo teksturo,

makova zrnca, ki so – če verjamete ali ne – resnično zdrava in

med, ki sladico prav naravno posladka in zato ne potrebujete niti grama refiniranega sladkorja.

Dobra novica je ta, da si lahko količino posameznih sestavin prilagodite glede na željo in okus. Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za palačinke:

1 jajce

100 g (polnozrnate pirine) moke

1 ščepec sode bikarbone

1 ščepec soli

1,5 dcl mleka

1 dcl vode

Ostale sestavine:

200 g skute

1 žlička vanilijeve esence

4 žlice medu + za okras

2 žlici maka

2 jabolki

1/2 žličke cimeta

1 žlica limoninega soka

1 pest orehov

2 žlici rozin

2 žlici ruma

PRIPRAVA

Iz sestavin za palačinke umešajte maso za palačinke – najprej v skledo ubijte jajce in ga dobro razžvrkljajte. Dodajte mleko in vodo in premešajte. V skledo presejte še moko, sol in sodo bikarbono in dobro premešajte, da se znebite vseh grudic. Pustite, da masa počiva 15 minut.

Potem pripravite vse za nadev. Rozine namočite v rum. Skuto dobro zmešajte z vanilijevo esenco in medom. Jabolko naribajte, potresite s cimetom in pokapajte z limoninim sokom. Orehe sesekljajte.

Ko imaš vse sestavine za nadev pripravljene, specite palačinke. Ponev za palačinke res dobro segrejte, potem pa na segreto kapnite 1/4 žličke olja. Na olje zlijte zajemalko mase, potem pa ponev nagnite sem in tja, da se masa razporedi po celotni ponvi. Palačinke specite na obeh straneh, približno 2 minuti na vsaki strani. Palačinko obrnite, ko se na površju začnejo delatite mehurčki. Iz navedenih sestavin dobite štiri malo debelejše palačinke.

V skuto umešajte še odcejene rozine, potem pa vsako spečeno palačinke namažite s četrtino skutinega nadeva. Na skutin nadev razporedite rahlo ožeta naribana jabolka, na jabolka pa razporedite še orehe in mak.

Na nadev pokapajte še malo medu, potem pa palačinko prepognite. Palačinko še malenkost pokapajte z medom in okrasite z nekaj orehi. Postrezite in uživajte. Palačinko lahko pripravite tudi do nekaj ur vnaprej in jo potem le segrejete v mikrovalovki.