»Točke svetovnega pokala so, a tek ni bil tisto, kar zmorem. Preprosto to ni bilo to. Že od tekem v Ruki se ne počutim sveže. Tudi zaradi tega v nedeljo nisem šla na start,« je slovenska tekačica na smučeh Alenka Čebašek razmišljala po koncu tridnevnega mini tekaškega toura v Lillehammerju na Norveškem. S 26. mestom je osvojila prve in doslej tudi edine slovenske tekaške točke svetovnega pokala.

To je bil tudi najboljši dosežek tekaško-biatlonske družine. Edino Teji Gregorin je v Oestersundu na Švedskem uspelo ujeti nekaj biatlonskih točk za 32. in 39. mesto, ki jih IBU bolj darežljivo kot FIS deli štirideseterici. Skromnejši začetek sezone je še bolj trpek zaradi bližnjih biatlonskih tekem na Pokljuki, kamor bo danes prišla karavana iz Švedske, ob tem pa Jakov Fak ne bo mogel priskočiti na pomoč.

Tekačicam se je v petek ponesrečil že nastop v sprintu v klasiki, predvsem zaradi težav s pripravo smuči. Alenka Čebašek je v svoji paradni disciplini pet kilometrov drsalno tako le malce ublažila razočaranje. Po vmesnih časih teka je bila blizu deseterice. Ko jo je za pol minute ujela kraljica Marit Bjoergen, tretja za Američanko Jessico Diggins in skupno zmagovalko toura Heidi Weng, ritmu kraljice ni zmogla slediti. Na cilj tridnevne preizkušnje je pritekla le najmlajša, Anamarija Lampič (61. mesto), ki vsako preizkušnjo jemlje kot novo učno uro. »Za pet kilometrov drsalno vem, da se moram zapoditi na polno brez popuščanja in potem vztrajati, dokler nese, enkrat se bo izšlo do cilja,« je menila Anamarija Lampič.

Potem ko se je Klemnu Bauerju čisto ponesrečil sobotni strelski nastop v Oestersundu in ni ujel niti zasledovanja šestdeseterice, je čast biatloncev v boju z Martinom Fourcadom in Rusi, ki so zaznamovali Oestersund, reševal Rok Tršan. Z eno zgrešeno tarčo je bil nekdanji tekač blizu osnovnemu cilju – točkam. »Ena zgrešena je za to raven še v redu, sem pa streljal prepočasi. Če bi streljal kot na treningu, bi bil zraven,« je šibko točko nastopa videl Rok Tršan. Na zasledovanju je strelski del leže (p)opravil z odliko, stoje pa: »Streljal sem na hitro in zgrešil. Tek? Solidno, med tekmo sem lahko sledil drugim skupinam.«

Super strelka Teja Gregorin ima v začetku sezone največ težav s streljanjem. Na zasledovanju je recimo zgrešila kar šest od 20 tarč, kar se ji že nekaj sezon ni zgodilo. Pred prihodom na Pokljuko je mnogo boljša v teku, prvini, ki je bila lani težava sezone. Kljub kazenskim krogom spada med petnajsterico najhitrejših v smučini. Zadnje tri sezone še ni bila tako blizu Gabrieli Koukalovi, Marie Dorin Haber in Lauri Dahlmeier, ki so izstopale na Švedskem, zmagale pa so tudi na treh od zadnjih šestih tekem na Pokljuki.

Udarna moč Jakova Faka bi bila na Pokljuki zelo zaželena, a je zbolel. »Za ležanje sem dober, za drugo ne,« je opisal stanje Jakov Fak. Danes ima spet pregled pri zdravniku. Ni pričakovati, da bi ga kljub boljšim izvidom silili v nastop. Če bo na Pokljuki dal kakšen avtogram, bo to ves njegov prispevek k domačemu biatlonskemu prazniku, jubilejnemu, dvajsetemu tednu elitnega biatlona pod Viševnikom, ki se začenja v petek.