Po kar šestletnem postu nastopov na velikih tekmovanjih, ki je trajal od EP 2010 na Danskem in Norveškem, so se slovenske rokometašice letos znova uvrstile med evropsko elito. Nastop so si priigrale kot najboljša tretjeuvrščena reprezentanca v kvalifikacijah, v katerih so igrale v balkanski skupini s Hrvaško, Črno goro in Makedonijo. Na Švedskem se jutri začenja že 13. EP, za Slovenke pa bo to šele peti nastop. Njihova najboljša uvrstitev je deveto mesto na Madžarskem 2004, po uvrstitvah pa sledijo Danska 2002 (10.), Švedska 2006 ter Danska in Norveška 2010 (obakrat 16., zadnje mesto).

Da tudi v Skandinaviji slovenske rokometne delnice ne kotirajo visoko, potrjujejo tudi napovedi ene največjih stavniških hiš na svetu. Po njenih napovedih ima največ možnosti za evropski naslov Norveška (kvota 2,62 – če boste stavili en evro na Norvežanke in bodo evropske prvakinje, boste dobili 2,62 evra) pred Rusijo (3,50) in Švedsko (9), med šestnajstimi reprezentancami je Slovenija predzadnja (501), za njo je v napovedih le še Češka (kvota 1001).

Stavniške kvote jih ne zanimajo

Toda v slovenskem taboru se pred tekmovanjem, ki bo potekalo v petih švedskih mestih (Stockholm, Kristianstad, Malmö, Helsingborg, Göteborg) ne ozirajo na stavniške napovedi. Ekipa 37-letnega Uroša Bregarja, za katerega bo to debitantski nastop na selektorskem stolčku, je povsem osredotočena na nasprotnike v skupini A v Stockholmu: Srbijo, Švedsko in Španijo. Slovenke, pri katerih je najstarejša reprezentantka Sergeja Stefanišin z 42 leti, najmlajša pa Tjaša Stanko z 19, je doletela čast, da bodo jutri ob 15.15 odigrale uvodno tekmo letošnjega evropskega prvenstva. Njihov nasprotnik v dvorani Hovet Arena v Stockholmu z zmogljivostjo 8100 gledalcev bo Srbija, ki je precej pomladila igralski kader. V njem ni več tudi starih znank s slovenskih igrišč (Andrea Lekić, Dragana Cvijić, Sanja Damnjanović…), a ima selektorica Dragica Đurić vseeno na razpolago kakovostno zasedbo, v kateri je tudi Tamara Georgijev, igralka Krima, ki ga trenira prav Bregar.

»V prvem tednu priprav smo se bolj posvečali napadu, v drugem pa smo se popolnoma posvetili obrambi. Pripravili smo se na napadalno kombinatoriko Srbkinj in uspelo nam je izpiliti vse podrobnosti ter se dobro pripraviti na tekmo. Tekma proti Srbiji bo naša prva na prvenstvu in sočasno najpomembnejša, zato smo tudi največ časa posvetili pripravam nanjo, medtem ko se bomo na Švedsko in Španijo pripravljali med tekmovanjem,« pojasnjuje selektor Uroš Bregar. Glede na to, da se iz vsake od štirih skupin v drugi del tekmovanja uvrstijo po tri najboljše reprezentance, naj bi bila prav Srbija tista, ki naj bi jo Slovenija predčasno poslala domov. »Vsaj na papirju je Srbija najlažji nasprotnik v skupini, a papir prenese vse. Res nima kakšnih 'špica zvezdnic' kot nekoč, ima pa izjemnega ekipnega duha. Vse srbske igralke imajo pomembne vloge v svojih klubih, proti nam pa je Srbija favorit. A to seveda nikakor ne pomeni, da se že vnaprej predajamo, ampak želimo tekmovanje začeti z zmago proti Srbiji,« napoveduje selektor Bregar.

Pozen prihod in brez dnevnic

Selektor upa, da pozen odhod na prizorišče ne bo imel negativnih učinkov. Slovenke v Stockholm namreč potujejo šele danes zjutraj, če ne bo zapletov med potjo, pa bodo na Švedsko prispele manj kot 24 ur pred premierno tekmo oziroma balkanskim derbijem s Srbijo. Prav tako se ne ubadajo s tem, da od RZS ne bodo dobile niti dnevnic niti povrnjenih potnih stroškov, obljubljena nagrada za uvrstitev na EP 2016 pa je za zdaj menda še »na čakanju«.

Ko je Slovenija pred šestimi leti nazadnje nastopila na EP, je levoroka ostrostrelka Ana Gros igrala v reprezentanci s komaj 19 leti. Zdajšnja članica francoskega Metza priznava, da so cilji na Švedskem višji kot na EP 2010, ko je Slovenija po treh visokih porazih (Madžarska 19:28, Norveška 16:32, Francija 19:29) izpadla že po prvem delu in končala na zadnjem, 16. mestu. »Veliko smo trenirale in smo maksimalno pripravljene. V primerjavi s tekmovanjem pred šestimi leti imamo kakovostnejšo, zrelejšo in izkušenejšo reprezentanco, glavnina nosilk igre pa igra v vrhunskih klubih,« pred tekmovanjem v petih dvoranah, katerih skupna zmogljivost je 35.000 gledalcev, meni Ana Gros. Na vprašanje, ali lahko Slovenija izboljša svojo najboljšo uvrstitev z dosedanjih EP, 9. mesto iz Madžarske 2004, Grosova – med pripravami je imela nekaj težav s kolenom – odgovarja: »Mislim, da bi morale na Švedskem ta dosežek izboljšati. Prepričana sem, da se bomo uvrstile v drugi krog, med dvanajst najboljših v Evropi, kar je osnovni cilj. Vse, kar bo več od tega, pa bo seveda super dosežek.«

Razpredelnici skupin in razpored soočenj si lahko prenesete na povezavi.