Kranj si želi vrnitve v prvo ligo. Je za napovedi še prezgodaj? Kaj pa situacija z Dobom?

Nič še ne bi rad napovedoval, za nami je šele polovica sezone, a dejstvo je, da smo si uvrstitev v prvo ligo zastavili za cilj že pred sezono. Zaenkrat nam kaže zelo dobro, tudi mentaliteta ekipe je prava. V pogovore o Dobu pa se ne bi rad spuščal. Res je, da v preteklosti niso želeli v prvo ligo, a to se lahko letos spremeni, pa bomo na koncu ostali praznih rok. Zato je nujno, da osvojimo prvo mesto in si sami zagotovimo napredovanje.

Se vam zdi, da ima trenutna sestava moštva Triglava dovolj kakovosti za konkurenčno nastopanje in obstanek med elito? Verjetno si nihče ne želi sezone životarjenja na dnu.

Vedno sem trdil, da je Triglav prvoligaš, čeprav zdaj nastopamo v drugi ligi. Imamo odlično infrastrukturo, preuredili smo prostore na stadionu, kjer imamo svojo kuhinjo, kmalu bomo imeli tudi savno, prenove bo deležna garderoba. Dobili smo novo umetno travo na igrišču za trening, načrtujemo izgradnjo dveh manjših igrišč, eno bo pokrito z balonom, tako da bomo lahko trenirali tudi pozimi. Pogoje za nastopanje med elito zagotovo imamo.

Kaj pa igralci, so zreli za preskok na višji nivo?

Mislim, da bi že s trenutno zasedbo povsem konkurenčno nastopali v prvi ligi, igralci imajo velike zmožnosti. Seveda si želim še nekaj okrepitev, želel bi si novega centralnega branilca in pa vezista ter napadalca, ki bi okrepila moštvo v primeru poškodb. V prvi ligi je ritem igranja veliko bolj neizprosen, a o tem bomo govorili poleti. Bi si pa kljub temu želel, da bi se prva liga razširila na dvanajst ekip. Tako bi imeli v spodnjem delu lestvice štiri ekipe, ki bi se borile za obstanek. Tekmovanje bi postalo bolj zanimivo, tudi ekipe, kot so Radomlje, bi imele nekaj možnosti in ne bi bile že vnaprej obsojene na izpad.

Kakšna je vaša vizija glede igre Triglava med elito?

V drugi ligi smo na vsaki tekmi favoriti, zato moramo igrati napadalno, tekmeci nam ne puščajo veliko prostora. V prvi ligi, če se vanjo uvrstimo, situacija zagotovo ne bo enaka. Postavljeni bomo bolj obrambno, a bi to karakteristikam naše ekipe moralo biti pisano na kožo. Đurković in Poplatnik sta hitra napadalca, v prvi ligi se jima bo v protinapadih odpiralo več prostora in če ga bo ekipa znala izkoristiti, bomo lahko zelo nevarni.

Ali v Kranju obstajajo sponzorji, ki bi vas bili pripravljeni dovolj podpreti, da uspete tudi v prvi ligi?

Lokalna podpora zagotovo je, tudi z občino v zadnjem času dobro sodelujemo, vodstvo kluba z Benom Fekonjo se že zdaj pripravlja na prvo ligo in se dogovarja s sponzorji, da bo v naslednji sezoni proračun Triglava konkurenčen. Potem bo tudi sestaviti ekipo precej laže, lahko bomo zadržali svoje najboljše nogometaše in jim dodali nekaj novih. A vseeno ne pričakujte dragih okrepitev iz tujine. Trdim, da so preverjeni domači igralci vedno boljša opcija.

V klubu opravljate tudi vlogo športnega direktorja. Kako to?

V sestavljanju moštva zelo uživam, zato opravljam dvojno vlogo. Rad imam nadzor nad ekipo in igralci, ki prihajajo v klub, tudi vodstvo kluba mi pri kadrovanju pusti povsem proste roke. Poleg tega počasi pripravljam pomočnika trenerja Miho Žnidaršiča na vlogo trenerja. V zadnjem času mu zaupam vse več odgovornosti, kar se je izkazalo za zadetek v polno, saj je vzpostavil zelo dober odnos z igralci. Poleg tega dobro pozna tudi igralce v mladinskih selekcijah. Ker mi Miha pomaga pri trenerskih nalogah, lažje opravljam tudi naloge športnega direktorja.

Kako pa je s pogodbami igralcev prve ekipe?

Triglav si žal ne more privoščiti, da bi imeli vsi igralci profesionalne pogodbe. Najboljši jih imajo, ostali pa prejemajo štipendije. Če si bodo želeli oditi, vseh ne bomo mogli zadržati. A upam, da jim je ob nekaterih neuspešnih primerih iz preteklosti postalo jasno, da bodo pri Triglavu dobili priložnost za igro. Če bo po sreči, v prihodnje tudi v prvi ligi in se tako na najboljši način postavili v izložbo klubom z vrha lestvice. Veliko lažje bodo namreč igrali v Ljubljani, če so si pred tem z dobrimi igrami v Triglavu zagotovili nek ugled, to pa jim v Kranju zagotovo lahko omogočimo.

14 tekem, 12 zmag in rekord v zaporednih tekmah brez poraza. Jesenski del bi se za vas težko odvil bolje.

V letošnji sezoni se nam končno poznajo dobri temelji, ki smo jih postavili že v prejšnjih letih. Na voljo imam odlično generacijo mladih igralcev, ki sem jim že lani namenjal priložnost za igro, da so dobili izkušnje in »zrasli«. Dopolnjujejo jih izkušeni igralci, kot sta Dejan Robnik in Vlado Šmit. Vlado je nekakšna vez med igralci in trenerjem in na igrišču opravlja vlogo moje desne roke. Za sabo imamo odlične priprave pred sezono, ekipa je bila skorajda popolna že od samega začetka, zato smo tudi dobro začeli sezono in nanizali odlično serijo desetih tekem brez poraza. Pred sezono sem si postavil za cilj, da bom imeli najboljšo obrambo lige, ki bo poveljeval Elvis Đafić v golu, in trenutno mi z le devetimi prejetimi zadetki to tudi uspeva. Škoda, da smo bili prikrajšani za jesenski derbi z Dobom, obe ekipi sta bili v dobri formi. To bi bil pravi zaključek jesenskega dela prvenstva.

Na zadnji domači tekmi proti Brežicam je bila igra Triglava zelo dobra. Kje še vidite rezerve ekipe?

S tekmo proti Brežicam sem res lahko zadovoljen, vsi igralci so pretekli ogromno, Igor Bukara je odigral najboljšo tekmo sezone, štirikrat smo zatresli mrežo in igrali atraktiven nogomet. Moja nogometna filozofija je, da mora vsak igralec na igrišču preteči vsaj deset kilometrov, da lahko celo tekmo izvajamo pritisk visoko na igrišču in si tako ustvarjamo priložnosti ter dosegamo zadetke. Posledično tudi v obrambi kdaj nastane luknja in prejmemo kakšen zadetek več, kot bi ga sicer. Vseeno sem bolj zadovoljen z remijem s 3:3 kot pa tisti brez zadetkov.

Matej Poplatnik po povratku iz Bolgarije spet serijsko dosega gole, kaj pa se dogaja z Enisom Đurkovićem?

Zelo ponosen sem, da smo Mateju vrnili samozavest, da spet igra tako, kot zna. Ko se je lani vrnil v Triglav, je rabil pol leta, da se je ogrel. Zadel je le dva gola, letos pa je eksplodiral. Za seboj ima cele priprave z moštvom, s soigralci se je odlično ujel, s treningom pa smo mu pomagali, da se je razvil v modernega napadalca, ki lahko veliko teče. Upamo, da nam bo podobno uspelo tudi z Đurkovićem in da bo spomladi eksplodiral.

Kakšni so načrti Triglava v prihodnjih mesecih?

Trenirali bomo do 16. decembra, nakar bodo igralci imeli slab mesec dni odmora v obdobju novoletnih praznikov. Nato pa že devetega januarja začnemo s pripravami na spomladanski del. Vmes se bodo vse selekcije za teden dni odpravile tudi na priprave v Umag, ki so se v preteklosti izkazale za zelo dobro opcijo.

S pripravami boste začeli skoraj tri mesece pred nadaljevanjem druge lige. Kako to? Kako boste motivirali igralce za dolge priprave?

Priprave bodo potekale enako kot pri prvoligaških ekipah. Ogromno bo poudarka na teku in kondicijski pripravi, po tej plati želimo že zdaj biti konkurenčni prvoligašem. Po koncu sezone bo namreč manj kot mesec dni časa pred začetkom nove, takrat se ne bo dalo storiti veliko. Ne želimo ponoviti zgodbe Krškega, ki je sezono na krilih motivacije in gledalcev začel zelo dobro, nato pa zaradi utrujenosti precej padel. Na višji ritem bomo pripravljeni, zato bodo tudi priprave daljše. Naloga trenerske ekipe pa je, da igralcem vcepi v glavo, da bodo sadovi trdega dela pozimi že prihodnje leto bogato poplačani. Tako jih motiviramo, da na treningih dajo vse od sebe.

Kaj pa menite o navijačih v Kranju? Kljub dolgoletni tradiciji Triglava jih je bilo vedno težko privabiti na tribune stadiona v Kranju.

Najprej bi rad pohvalil navijaško skupino, ki je zelo srčna. V preteklosti smo imeli nekaj nesporazumov, a sem jih povabil na odkrit pogovor, kjer smo položili karte na mizo, zato nas podpirajo in verjamejo v našo zgodbo. Zelo ponosen sem bil, ko so v Ankaranu kljub porazu navijali celo tekmo, to zagotovo da krila. Z ostalimi navijači na stadionu pa ne morem biti zadovoljen. Večina ljudi pride na tekmo zato, da bi kritizirala igralce ob vsaki napačni podaji, v takem vzdušju je težko igrati. Lahko bi se zgledovali po navijačih Krškega ali Mure, kjer je na stadionu vedno veliko ljudi, ki podpirajo klub ne glede na rezultate. A s tem se ne želim preveč obremenjevati. Naredili bomo vse, da jih na stadion privabimo z dobro igro, kaj več pa ni v moji moči.

Predlagana sprememba formata drugoligaškega tekmovanja, da bi se z desetih klubov razširilo na 16, je naletela na mešan odziv. Jo podpirate?

Spremembo povsem podpiram, moje mnenje je enako kot za prvo ligo. Z večjim številom klubov bi se razširila konkurenca, vsaka regija v Sloveniji bi dobila vsaj en klub, ki bi igral nogomet na višji ravni. Gledalci bi lahko spremljali dobre tekme, predvsem pa bi več mladih nogometašev dobilo možnost za igranje v članski konkurenci. Tako bi se razširil bazen nogometašev, kar je za majhno Slovenijo zagotovo velik plus. Kljub temu pa se mi še bolj kot spremembe formata v članskih selekcijah zdi pomembno dobro delo v mladinskih selekcijah. Tja bi morali vlagati več denarja, saj se pri mladincih polagajo temelji za uspešno igranje med člani.