Angleški časopis The Guardian je pred dobrim tednom dni objavil zgodbo nekdanjega nogometaša Andyja Woodwarda, ki je razkril, kako ga je v mladinskem pogonu kluba Crewe Alexandra dolgo vrsto let zlorabljal trener Barry Bennell. Objava je za seboj potegnila plaz novih priznanj nekdanjih profesionalnih nogometašev, ki so vsi v središče zlorab postavljali prav Barryja Bennella, sicer trikrat obsojenega pedofila.

Na obtožbe so se odzvali tudi pri angleški nogometni zvezi (FA) in združenju profesionalnih nogometašev (PFA), oboji so napovedali neodvisno preiskavo o nepravilnostih, ki so se dogajale od začetka 80. let do sredine 90. let prejšnjega stoletja. Vzpostavili so telefonsko linijo za anonimne prijave zlorab, na kateri so v tednu dni prejeli kar 860 prijav primerov posilstva ali drugih spolnih zlorab mladoletnih nogometašev.

Več kot 350 prijav in deset osumljencev

Policija je v nekaj dneh zabeležila 350 prijav prekrškov. »Od 1. decembra dalje smo na podlagi prijav 35 žrtev odprli preiskavo proti desetim osumljencem na širšem področju Manchestra.« Tam pod lažnim imenom še vedno živi tudi Bennell, a ga je očitno nekdo od sosedov prepoznal, večkrat obsojenega pedofila so namreč pred dnevi našli pretepenega do nezavesti v parku blizu njegovega doma.

Afera je hitro presegla lokalne okvirje, v povezavi z zlorabami se omenja več klubov, med drugim tudi Chelsea. Njihov nekdanji igralec Gary Johnson je za angleški Mirror pojasnil, kako ga je v mladinskih selekcijah zlorabljal skavt in trener Eddie Heath. »Ko smo imeli tekme med poletnimi počitnicami, je bil Eddie vedno v garderobi, ko smo se preoblačili. Soigralci so me opozarjali, da naj bom v njegovi bližini previden, a se mi pri 12 letih z njegovim početjem ni zdelo nič narobe.«

»Večkrat je prišel k nam domov in vzpostavil dober odnos z mojimi starši, nato me je nekoč, ko sem se sprl z očetom, povabil, da naj pridem k njemu. Posedel me je na kavč, nato pa začel predvajati pornografski film. Kar naenkrat sem bil brez hlač, nato pa me je odpeljal v posteljo in z menoj počel stvari, o katerih sploh ne morem govoriti. Takšnih dogodkov je bilo pozneje še več, med njimi tudi skupinska posilstva.«

Chelsea za Johnsonovo tišino plačal 50 tisoč funtov

Gary Johnson je bil o zlorabah dolgo časa tiho, leta 2014 pa je sicer že pokojnega Heatha prijavil policiji, ki ga je napotila nazaj k Chelseaju. Johnson trdi, da je z londonskim klubom sklenil pogodbo za 50 tisoč funtov v zameno za molk, saj si klub ni želel škandala. Ob zadnjih razkritjih Andyja Woodwarda pa se je tudi Johnson odločil, da primer predstavi javnosti.

V primežu škandala se je znašel tudi Newcastle. V klubu s severa Anglije je bil za zlorabe odgovoren mladinski trener George Ormond. Tudi v Newcastlu naj bi bilo primerov več deset, pred mikrofone sta stopila nekdanja igralca Derek Bell in David Eaton. Slednji je opisal, kako ga je Ormond večkrat spolno nadlegoval v času, ko je kot 18-letni igralec šele prišel v prvo ekipo Newcastla, Ormond pa ga je takoj vzel na piko in začel najprej namigovati na seks, nato pa šel še nekaj korakov dlje.

Zavarovalnice bi krile odškodnine žrtvam pedofilije

Podobna je tudi izpoved Bella, ki je Newcastle obtožil, da je bilo vodstvo kluba seznanjeno z zlorabami, a jih je želelo čim bolj potiho pomesti pod preprogo. Podobno kot Barry Bennell v klubu Crewe Alexandra je bil George Ormond kasneje odpuščen, pred sodnikom se je znašel zaradi 12 primerov nadlegovanja mladoletnikov.

Da se klubi v Angliji še kako dobro zavedajo, da so spolne zlorabe v nogometu že dolgo prisotne, kaže tudi dejstvo, da ima večina z zavarovalnicami sklenjene posebne police za primer, ko jih nekdanji nogometaši tožijo zaradi spolnih zlorab. Po črki zakona je namreč delodajalec posredno odgovoren, če zaposleni na delovnem mestu utrpi fizične ali psihične poškodbe (sem spadajo tudi spolne zlorabe). Zavarovalnice morajo v tem primeru kriti vso odškodnino, ki bi jo nogometašem prisodilo sodišče. To je seveda razburilo tako nogometno zvezo kot združenje profesionalnih nogometašev, še najbolj pa bodo pod drobnogledom akcije policije v prihodnjih dneh. Glede na razširjenost zlorab in pedofilije v nogometu angleška javnost pričakuje drastične ukrepe in aretacije, ki bi žrtvam dale vsaj kanček zadoščenja. Afera se še ne bo polegla prav kmalu.