Alpski smučarji v hitrih disciplinah že več let niso tako dolgo čakali na začetek sezone kot letos. Zaradi pomanjkanja snega so jim odpadle vse tekme v Severni Ameriki, kjer so imeli sicer zadnjo pripravljalno bazo. Iz Nakiske se je slovenska moška reprezentanca v hitrih disciplinah vrnila polna optimizma in pričakovanj pred prihajajočim koncem tedna, ko jih bosta v Val d'Iseru čakali prvi tekmi sezone.

Najprej najhitrejši, potem pa...

»V zadnjih letih smo vselej našli v Nakiski mir in imeli kakovosten trening pred nadaljevanjem sezone. Podobno je bilo tudi letos, le da je bil trening zaradi vseh prestavitev v Kanadi krajši, poleg tega pa smo zapravili okrog 5000 evrov več, ker smo morali prestavljati lete,« pravi Peter Pen. Glavni trener v moški reprezentanci za hitre discipline dodaja, da bi panogi sicer prav prišel tudi denar iz Lake Louisa in Beaver Creeka, ki ga najboljšim alpskim smučarjem za potne stroške krije organizator, a so razmere takšne, kakršne so. »Lahko vam zagotovim, da če bi bil trener v reprezentanci z neomejenim proračunom, bi pred sezono napisal enak program, kot smo ga imeli v slovenski reprezentanci. To poudarjam zato, ker smo naredili vse, da bi bili na začetku sezone čim bolje pripravljeni,« trdi Mariborčan.

V slovenski reprezentanci v hitrih disciplinah so letos združili vse znanje, da bi bili na začetku sezone boljši kot v zadnjih letih, ko so želeno formo ujeli kasneje, kot so si želeli. »Pred začetkom sezone nas veseli, da imamo dober stik s konkurenco. V Nakiski smo imeli primerjave z Italijani, Francozi ter drugimi reprezentancami. Kaj je pokazal čas? Ko so bili Kline, Perko in Čater prva dva dneva med najhitrejšimi, so nam kar malce zrasla krila. Potem pa smo na tretjem treningu dobili takšno lekcijo, da nam ni bilo nič jasno. Kdor je bil zadaj šest desetink, je bil že 15. Konkurenca je torej zelo izenačena,« je časovno primerjavo s tekmeci opisal Peter Pen. »Prepričan sem, da so trije najhitrejši slovenski smučarji v hitrih disciplinah sposobni uvrstitev med prvih 20. Številka ena v slovenski reprezentanci pred sezono je Boštjan Kline. Trenutno mu je po vožnjah na treningih najbližje Čater. Šporn ima veliko izkušenj, da lahko smuča hitro, če mu gre vse na roko, je lahko uspešen tudi Perko. Imamo torej precej adutov,« odgovarja Pen, ki je lahko malce zaskrbljen zaradi obeh treningov, na katerih so slovenski alpski smučarji igrali stranske vloge. Na prvem treningu je bil s 17. časom najhitrejši Klemen Kosi, na drugem pa s 26. Martin Čater.

Generalka Kranjca v Courmayerju

V nedeljo bo v Val d'Iseru moški veleslalom, ki bo nadomestil odpadlega v Beaver Creeku. Prihodnji konec tedna bo v francoskih Alpah še en veleslalom. Potem ko je Žan Kranjec na uvodu v sezono v Söldnu zasedel četrto mesto, so slovenski apetiti vse večji tudi v bazični disciplini alpskega smučanja. »Izjemno sem motiviran za uspeh v Söldnu. Lahko obljubim, da bom naredil vse, da se uvrščam čim višje. Petnajsta mesta me ne bodo več tako razveseljevala kot še pred kratkim,« pravi Žan Kranjec, ki je lani v Val d'Iseru v veleslalomu dosegel dvanajsto mesto, kar je bilo do Söldna njegova najvišja uvrstitev. Letos bosta v mondenem francoskem središču veleslaloma na različnih progah, in sicer bo nedeljski na ženskem terenu, prihodnji konec tedna pa na moški progi, ki velja za eno najtežjih v svetovnem pokalu.

Slovenska reprezentanca v tehničnih disciplinah se je prejšnji teden pripravljala na Južnem Tirolskem, kjer je imela na smučišču Plan de Corones dobre vadbene razmere. Generalko pred Val d'Iserom je Žan Kranjec opravil v Courmayerju, kjer se je pripravljal z italijansko reprezentanco. Prihodnji konec tedna se bo Kranjcu pridružil še majhen preostanek slovenske reprezentance v tehničnih disciplinah, saj bo na sporedu tudi slalom.

Ilka Štuhec osamljena Slovenka

Slovenijo bo na prvih tekmah sezone v hitrih disciplinah v Kanadi zastopala le Ilka Štuhec. Mariborčanka se je v Lake Louisu izkazala na prvem treningu, na katerem je dosegla sedmi čas, na drugem pa je bila 36. Drevi bo prvič na smukaški tekmi svetovnega pokala nastopila Mikaela Shiffrin. »Smukaška proga ima ključne dele na istih mestih kot superveleslalom, zato sem se odločila, da se preizkusim tudi v smuku,« pravi Mikaela Shiffrin.