Za mediacijsko mizo so sedli stavkovni odbor orkestra SF, glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj z odvetnikom in predsednik Glose Mitja Šuštar, na drugi strani pa vodstvo javnega zavoda oziroma direktor SF Damjan Damjanovič, njegov zastopnik odvetnik Dušan Korošec in Metka Šošterič kot predstavnica sveta javnega zavoda. Povabljenega ministra za kulturo oziroma predstavnika ustanovitelja ni bilo.

Pogajali so se o treh stavkovnih zahtevah. Najmanj se je govorilo o netransparentnem in spornem poslovnem vodenju ustanove, ker odvetnik Korošec in tudi svet SF še ne razpolagajo z dokazno dokumentacijo. Stavkovni odbor in sindikati jim jo bodo v nekaj dneh poslali (ko jo bodo pripravili po sklopih), poslali pa jo bodo tudi na ministrstvo za kulturo, kamor so jo sicer v preteklosti že pošiljali. O zahtevi po odstopu direktorja se torej včeraj ni govorilo.

Bolj spravljivi so delovali edino na temo, da je treba prekiniti pogodbo s šefom dirigentom Urošem Lajovicem, saj večina članov orkestra z njim ne želi izpeljati niti enega koncerta več (vprašljiv je torkov koncert in snemanje v Mariboru ter novoletni koncert). Zdaj je direktorjeva naloga, da poišče nadomestnega dirigenta, zavezal pa se je tudi, da bo v prihodnje upošteval želje članov orkestra in da bodo lahko soodločali pri izbiri šefa dirigenta. Kar se tiče tretje pogajalske točke o umetniških (ne)napredovanjih in grožnjah z odpovedjo delovnega razmerja, pa bodo vsak primer skupaj s sindikalnim odvetnikom pregledali še enkrat. im