Ko je v dvajsetih letih preteklega stoletja slavna ruska primabalerina Ana Pavlova obiskala Novo Zelandijo, so tamkajšnji slaščičarji njej v čast naredili torto iz španskih vetrcev in sadja. Ni znano, ali jo je balerina pokusila, znano pa je, da je bila vesela, da so po njej imenovali slaščico. Torta pavlova je še danes ena bolj znanih svetovnih slaščic. Tako kot torta esterházy, poimenovana po avstro-ogrskem diplomatu Pavlu III. Antonu, princu Esterházyju. Torta je še vedno legendarni primerek klasične dunajske slaščičarske šole.

Poimenovanj hrane v čast slavnih osebnosti je še več. Denimo omaka bešamel, ki je na vsaki lazanji, je poimenovana v čast francoskega pokrovitelja umetnosti Louisa de Béchameila. Pa slastni zrezek chateaubriand po diplomatu in piscu Françoisu de Chateaubriandu. Da o pici margeriti sploh ne govorimo: naredili so jo v čast Margerite Savojske, ko je skupaj z možem kraljem Umbertom obiskala Neapelj. In navsezadnje ima tudi Marta Washington, žena prvega ameriškega predsednika Georgea Washingtona, svojo torto, narejeno iz 40 jajc in treh kilogramov sadja. Zato se imenuje tudi velika torta, tradicionalno pa se jo dela v božičnem času.

Melania Trump kot blagovna znamka

V zgodovino hrane pa se očitno s svojo torto ne bo zapisala Melania Trump. Včeraj so namreč iz pisarne odvetnice Nataše Pirc Musar po pooblastilu gospe Melanie Trump poslali sporočilo za javnost, v katerem je zapisano: »Budno spremljamo, kar se dogaja v zvezi z uporabo imena in podobe bodoče prve dame za poimenovanje različnih izdelkov.« Potem so opozorili, da je »tako ime kot podobo posameznika dopustno uporabiti v komercialne namene izključno z njegovim soglasjem – ne glede na vrsto izdelka ali storitve. Želeli bi si, da se podjetni posamezniki tega zavedajo, dodatno tudi, da lahko z uporabo njenega imena za različne izdelke in storitve posežejo v njene osebnostne pravice; pravice do časti, dobrega imena in dostojanstva. Nikogaršnje ime ali podoba ne bi smela postati objekt nedostojnega finančnega izkoriščanja.« In končali, da je tako ime Trump ali Melania Trump zaščiteno tudi kot blagovna znamka.

Da je s Trumpom zavel nov predsedniški veter v svetu, je očitno tudi po teh opozorilih odvetnikov in grožnjah s tožbami. In s tem, da sta njuni imeni blagovna znamka. Tako je denimo svoje ime kot blagovno znamko zaščitila tudi modna povzpetnica iz klana Kardashianovih Kylie Jenner. Kako drugačni časi so nastopili, pove tudi podatek, da predsednik Barack Obama sploh ni javno komentiral podatka, da so aprila letos v Rusiji začeli prodajati sladoled obamček, ki je bil poleg tega, da so zanj uporabili njegovo ime, še rasističen: vaniljev, oblit s čokolado, na ovitku pa je bila podoba malega temnopoltega dečka z uhanom v ušesu. Za nameček so bili tedaj odnosi med Rusijo in Ameriko na najnižji možni točki od hladne vojne dalje. Sladoled so kaj kmalu in brez pompa prenehali izdelovati, z izgovorom, da je šlo za omejeno serijo.

Torta Sevničanki v čast

V Sloveniji se je že pojavilo nekaj sladic z Melanijinim imenom, recimo palačinke in slaščica v kozarčku, najslavnejša pa je torta melanija iz slaščičarne Julija v Sevnici in Trebnjem. Narejena je iz bele čokoladne pene in mandljev, ustvarili pa so jo po svojem receptu. Za belo so se odločili, ker je Melania Trump pogosto oblečena v belo, in za zlate dodatke, ker mora biti torta prestižna, tako kot je prestižna Melania. Torta je verjetno ta hip najslavnejša torta v Sloveniji, saj so v zvezi s to slaščico v slaščičarno klicali tudi z ameriške nacionalne TV-postaje NBC. »Sploh si nismo predstavljali, da bo torta požela toliko pozornosti. Naredili smo jo, ker smo ponosni na Melanio Trump, ker je navdih in vzor in smo hoteli njej v čast narediti nekaj lepega, tako kot je ona naredila nekaj lepega za naš kraj,« je dejala Nuša Vidmar, lastnica slaščičarne, in dodala, da so Sevničani res ponosni na svojo nekdanjo sokrajanko. »Nobenih slabih namenov nismo imeli s torto v čast Melanii. To se nam je zdelo nekaj lepega, saj imamo recimo tudi torto, ki se imenuje po moji hčerki. Če bi se Melanii zdelo, da jo torta žali, bi jo seveda prenehali izdelovati.«

Kako priljubljena je postala torta, pa priča tudi to, da so na njihovi strani na facebooku objavljene fotografije ameriških turistov, ki navdušeni pozirajo s torto melanijo. O tem, ali se bomo z melanijo še smeli sladkati, pa bodo očitno odločali odvetniki.