Delo, poimenovano Šopek tulipanov, je 61-letni ustvarjalec Jeff Koons označil za simbol spomina, optimizma in okrevanja po tragediji. Dlan, ki drži cvetlice, naj bi spominjala na roko znamenitega Kipa svobode, ki ga je Francija podarila ZDA pred natanko 130 leti, s čimer želi Koons zaznamovati prijateljstvo med državama.

Skulptura, ki jo trenutno sestavljajo v Nemčiji, bo visoka več kot deset metrov (prav toliko bodo v globino segali njeni temelji) ter široka osem metrov in pol. Postavili pa jo bodo prihodnje leto na ploščadi pred Muzejem moderne umetnosti in Palais de Tokyo. »Upam, da bo ta kip ljudem spremenil pogled na svet,« nekoliko neskromno razmišlja razvpiti umetnik, ki je zaslovel z deli na podlagi banalnih objektov, kot so baloni, cvetje, igrače ali oglasi; umetnine je pogosto izdeloval v konceptualnih serijah in prodajal za velik denar. »Želim si, da bi ta šopek posredoval občutje presežnega in svojcem preminulih tako ponujal moč, da gredo s svojim življenjem naprej.« Skulpturo so navdihnile cvetlične podobe velikih slikarjev, kot so Monet, Picasso in Fragonard; izdelava orjaškega kipa bo stala približno tri milijone evrov, ki jih je zbral z zasebnimi donacijami, predvsem iz ZDA in Francije.

Mnenja o umetniški vrednosti Koonsovih del se zelo razlikujejo, četudi ta dosegajo rekordne prodajne zneske (njegov Balonasti pes je bil leta 2013 prodan za skoraj 60 milijonov dolarjev). To velja tudi za Francijo, kjer so se pred leti ob razstavi v Versaillesu resno spraševali, ali je to primeren prostor za skulpture, ki bi jih lahko označili za vzorčni primer kiča. kul