Zaradi pomanjkanja snega v Severni Ameriki se je začela prava alpska smučarska negotovost. Konec tedna bo polovičen razpored, saj so moške tekme svetovnega pokala v Lake Louisu odpadle. Ženske se bodo jutri v Killingtonu pomerile na drugem veleslalomu sezone, v nedeljo pa še drugem slalomu. Na obeh preizkušnjah bo šla prva tekmovalka na progo ob 15.30 in 18.30.

Slovenska reprezentanca je šla na pot v torek. Z zagrebškega letališča so Ana Drev, Tina Robnik, Katarina Lavtar, Ana Bucik, Maruša Ferk in trener Denis Šteharnik vzleteli proti Frankfurtu, potem pa pot nadaljevali v Boston. Iz metropole Massachusettsa so se z najetimi avtomobili odpeljali proti severozahodu države ter po dobrih treh urah vožnje prispeli v Killington, ki velja za največje smučarsko središče na vzhodu ZDA in leži v zvezni državi Vermont.

»Veleslalomistke so imele po nastopu v Söldnu nekaj dni pavze, potem pa so se z izjemo obolele Ane Drev odpravile na superveleslalomski trening z Alešem Brezavščkom. V zadnjih dneh smo dobro trenirali v Dolomitih, tako da zremo v prihodnost v pozitivni luči,« sporoča glavni trener v slovenski ženski alpski smučarski reprezentanci Denis Šteharnik. »V zadnjih tednih sta bila možna le dva scenarija, ki sta bila povezana s finančnimi sredstvi reprezentanc. Bogatejše države so odpotovale na trening v Kolorado. Te reprezentance so upale, da bodo tekme v Killingtonu odpadle, ter se preselile v Cooper Mountain, da bi imele prikrajšano dolgo notranjo pot na vzhod ZDA. Reprezentance v Koloradu niso imele najboljših vadbenih razmer. Nam ni preostalo drugega, kot da smo iskali evropski sneg ter ga našli v Dolomitih,« je težave reprezentanc v iskanju čim boljših vadbenih razmer opisal Šteharnik. Iz odgovora je mogoče sklepati, da so jo bolje odnesle reprezentance z nižjim proračunom, kar je v današnjem času redkost.

Na vprašanje, kakšna so pričakovanja od tekem v Killingtonu, je glavni slovenski trener odgovoril, da vse višja. »Glede na renome in vožnje na treningih bom v veleslalomu zadovoljen z eno uvrstitvijo do petega mesta, eno do petnajstega ter eno do dvajsetega. Tu mislim na uvrstitve Ane Drev, Tine Robnik in Katarine Lavtar, medtem ko bo Ana Bucik v veleslalomu tekmovala zato, da se čim bolj spoprijatelji s terenom za nedeljski slalom, kjer ji bo delala družbo Maruša Ferk. Lavtarjeva na slalomu ne bo tekmovala, saj jo še vedno boli palec na roki, ki si ga je poškodovala v Söldnu. Na slalomski tekmi bom zadovoljen z eno uvrstitvijo okrog desetega mesta in eno okrog dvajsetega,« visoke cilje razkriva Šteharnik.

Glavni trener dodaja, da je zelo zadovoljen z napredkom Tine Robnik. Po njegovih besedah se razvija v veleslalomistko, ki se bo lahko v prihodnosti uvrščala pod desetim mestom. Pohvalil je tudi material, na katerem smuča, saj naj bi Elan v letošnji sezoni pripravil zelo konkurenčno veleslalomsko smučko.

Prepričljivi zmagi sta na prvih tekmah sezone dosegli Lara Gut v veleslalomu in Mikaela Shiffrin v slalomu, ki bosta med favoritkami tudi v Killingtonu.