Ker mestni svet občine Nova Gorica na oktobrski seji ni imenoval direktorja javnega zavoda Goriški muzej Kromberk – Nova Gorica, je župan Matej Arčon zaradi zagotavljanja trajnega in nemotenega upravljanja zavoda ponovno predlagal, da se za vršilca dolžnosti direktorja imenuje dosedanji vršilec Vladimir Peruničić, diplomirani inženir arhitekture. Izbrali naj bi ga na jutrišnji izredni seji.

Mandat bo trajal do imenovanja novega direktorja, vendar največ leto dni. Kot je predlagal župan, bo za svoje delo vršilec dolžnosti tedensko porabil 28 ur. Mandat dosedanjemu vršilcu se je iztekel 19. novembra, mandatna komisija občine pa je sklep, da Peruničića ponovno predlaga za vršilca direktorja muzeja, sprejela dva dni pozneje.

Mladi težko do vodilnih mest

Kot je pred časom dejala Maja Dakskobler, glavna koordinatorka gibanja Goriška.si, so županovi podporniki in socialni demokrati padli na izpitu »mesta mladih«. Dakskoblerjeva meni, da gre za sporno kadrovanje, ki odganja mlade in obetavne kadre z Goriškega. »Glasovanje v mestnem svetu nakazuje na globoko zakoreninjeno prakso imenovanj na vodilna mesta po ključu insajderstva in poznanstev, kar obetavnim mladim preprečuje dostop do vodilnih delovnih mest v javnih ustanovah,« dodaja Dakskoblerjeva in nadaljuje: »V boj za direktorsko mesto se je med drugimi podala vrsta mladih, ambicioznih in kompetentnih posameznikov, ki bi lahko odprli novo poglavje v razvoju Goriškega muzeja. Goriška.si je v skladu s svojimi programskimi usmeritvami v imenovanje predlagala štiri mlade kandidate.«

Preglasovanje v mestnem svetu

V Goriška.si so kritični do kadrovske komisije, ki je namesto enega izmed mladih poslala v boj za direktorski stolček izkušenega Peruničića. »Organi muzeja so kljub nasprotovanju ene od članic komisije (Kaje Širok, direktorice muzeja novejše zgodovine, op. p.) podali mnenje, da je za direktorja muzeja primeren samo Peruničić. Pri tem razprave o drugih kandidatih skoraj ni bilo. Kadrovska komisija je kljubovala takšnemu scenariju in izbrala enega od treh mladih kandidatov – Luko Lisjaka Gabrijelčiča. Žal se je veter obrnil v mestnem svetu. Na svetnike so pritiskali sindikat in zaposleni, ki naj bi dajali prednost Peruničiću, ne da bi sploh poznali druge kandidate. Županovi podporniki skupaj s socialnimi demokrati so naposled preglasovali odločitev kadrovske komisije in Gabrijelčiča zavrnili,« se z odločitvijo svetnikov ne morejo sprijazniti pri Goriška.si. Županu Arčonu in njegovim privržencem očitajo, da politiki radi le govorijo, da je posebno pozornost treba posvetiti mladim ter zagotoviti ustrezne možnosti za njihovo delo in bivanje v lokalnem okolju. »Mladim je treba omogočiti enakopraven dostop do pomembnih delovnih mest, začeti pa je treba tam, kjer ima politika neposredne vzvode – torej tudi v javnih ustanovah. Beg možganov je namreč pot v pogubo. Mestna občina ter njeni javni zavodi bi lahko na tem področju ponujali zgled, kako ga preprečevati. Žal je obratno,« so prepričani v gibanju Goriška.si.