Na kliničnem oddelku za nevrokirurgijo Kirurške klinike UKC Ljubljana so nedavno prvič v Sloveniji operirali bolnika z najmalignejšim tumorjem možganov glioblastom, pri čemer so uporabili fluorescentni označevalec 5-aminolevulinska kislina (5-ALA) in robotsko navigacijo. S tem so sodobno metodo kirurškega zdravljenja uvedli v domače okolje.

Prvo operacijo sta opravila nevrokirurga specialista as. dr. Tilen Žele in Alenka Vittori.

Bolnik je 5-ALA zaužil kot prašek v raztopljeni vodi tri ure pred operacijo. 5-ALA se pospešeno kopiči v tumornih celicah možganov in se v njih presnovi v fotoodsevni presnovek, ki se pod osvetlitvijo z modro svetlobo začne svetlikati z značilno svetlo vijolično barvo na temno modrem ozadju, ki predstavlja normalne možgane.

Fluorescentni označevalec nevrokirurgu pomaga, da pod mikroskopom in pod svetlobnim filtrom vidi tanke zaplate spremenjenih celic na obrobju tumorja in jih lahko tako vidno označene temeljiteje in varneje odstrani. Te celice so na normalni svetlobi skoraj neločljive od normalnih možganov, pod modro svetlobo pa se pokažejo v svetlo vijolični barvi. To je še zlasti pomembno ob koncu operacije, v globini na meji med tumorjem in zdravimi možgani in v bližini predelov pomembnih funkcij možganov. Robotska navigacija pa omogoča nevrokirurgu, da skozi okular mikroskopa med operiranjem vidi obris tumorja, ki ga izračuna računalnik iz MRI-slik bolnika (računalniški 3D-model glave in možganov bolnika).

»Izvajanje robotske navigacije in fluorescence 5-ALA omogoča poseben mikroskop Zeiss Pentero 900, ki smo ga na kliničnem oddelku za nevrokirurgijo UKC Ljubljana kupili julija letos. Mikroskop v smeri tumorja robotsko obrača nevronavigacija Medtronic Stealth Station v.7 in sproti predvaja nevrokirurgu obris tumorja na poljubni globini in usmerjenosti mikroskopa,« je povedal prof. dr. Roman Bošnjak, predstojnik oddelka. Oba pripomočka skupaj bosta omogočila temeljitejšo in še varnejšo odstranitev glioblastomov, podaljšala čas brez ponovitve bolezni in povišala kakovost življenja bolnikov. Takšnih bolnikov imajo v UKC Ljubljana od 50 do 60 na leto, so še sporočili iz UKC Ljubljana. lo