Mariborski start-up Adora Med je nedavno uspešno certificiral svojo rešitev, ki pripomore k bistvenemu zmanjšanju bolnišničnih okužb med kirurškimi operacijami. Certifikat velja za evropska bolnišnična okolja, zato se bodo v kratkem lotili tudi certificiranja za ZDA, kjer prav tako vidijo velik potencial za prodajo svoje rešitve. Adora Med je namreč razvil interaktivni pregledovalnik medicinskih slik Adora Asistant, ki kirurgu med operacijo s pomočjo kretenj omogoča pregledovanje digitalnih posnetkov.

S svojo rešitvijo so nedavno na tekmovanju Zimmer Biomet Connected Health Innovation Award prepričali tudi devetčlansko komisijo, ki jih je postavila na drugo mesto med petimi finalisti, podjetje Zimmer Biomet, globalno podjetje za medicinske pripomočke na področju mišično-skeletnega zdravstva, pa jim bo omogočilo postavitev v treh partnerskih bolnišnicah v Švici, Italiji in Finski.

Damjan Rotar, ki je v podjetju Adora Med odgovoren za razvoj poslovanja, po vrnitvi iz Švice ni skrival zadovoljstva, saj je prepričan, da jim bo inovacija, s katero so prepričali komisijo in organizatorje, torej ameriški Zimmer Biomet, ki ima evropski sedež v mestu Winterthur v Švici, omogočila odločnejši prodor na globalno tržišče. Pridobitev certifikata FDA za ZDA načrtujejo že prihodnje leto. Trenutno svojo rešitev postavljajo v državnih bolnišnicah na Portugalskem, sistem že deluje na Irskem in v Kuvajtu, med prvimi pa so ga na testiranje vzeli v UKC Maribor in UKC Ljubljana, vendar končne odločitve o nakupu še niso sprejeli.

Evropski SIQ-certifikat jim pomeni zeleno luč tudi za že dogovorjene postavitve njihovih rešitev v Avstriji, Švici, Italiji in Finski, že decembra gredo v Anglijo. Investicija se v enem letu povrne, poudarja Rotar, predvsem pa je ključnega pomena, da se zmanjša možnost okužb, o čemer pa se v javnosti skorajda ne govori. Ker je sistem Adora Asistant zanimiv predvsem za bolje opremljene bolnišnice, si obetajo tudi sorazmerno hiter prodor v Nemčijo, severno Evropo, Savdsko Arabijo, Oman in Bahrain. Testno obdobje sistema traja do mesec dni, v tem času zagotovijo tudi usposabljanje zdravnikov. »Prednost našega sistema je enostavnost. Do sedaj se je izkazalo, da kirurgi v povprečju potrebujejo eno uro, da sistem usvojijo,« je pojasnil Rotar. Sistem prilagodijo za vsako bolnišnično okolje le toliko, kolikor se med seboj razlikujejo sistemi za digitalni prenos posnetkov.

Čeprav si ekipa šele utrjuje položaj v zdravstvu, pa imajo pogled usmerjen tudi že v druge panoge, saj menijo, da bi lahko delali tudi v strojni industriji.