Stanislas Wawrinka na zaključnem teniškem mastersu sezone v Londonu dokazuje, da najbolje funkcionira pod največjim pritiskom. Švicar je imel po gladkem uvodnem porazu proti Japoncu Keiju Nišikoriju minimalne možnosti za uvrstitev v polfinale, kamor se je na zadnjem turnirju sezone uvrstil zadnje tri sezone zapored. Po enajsti zmagi v trinajstih medsebojnih dvobojih proti Marinu Čiliću pa ima znova možnost, da se uvrsti med najboljšo četverico. Če bi danes premagal številko ena svetovnega tenisa v dveh nizih, bi bil zanesljiv polfinalist. Če bi zmagal v treh nizih, pa bi postal polfinalist, če bi Čilić v večernem dvoboju premagal Nišikorija.

»Končno sem našel pravo motivacijo in igro, zaradi katere uživam v poklicu, ki ga opravljam. Bil sem agresiven in zelo sem si želel zmagati. Vselej je lepo dobiti dvoboj na zaključnem mastersu, ki ima poseben čar,« pravi Stanislas Wawrinka. Napoveduje pa: »Upam, da dvoboj z Andyjem ne bo moj zadnji. Zavedam se, da moram zmagati, a lahko tudi to ne bo dovolj za uvrstitev v polfinale. V vsakem primeru obljubljam, da bom dal vse od sebe in zapustil London z mirno vestjo.«

Novak Đoković je imel včeraj lahko nalogo v boju za zmago in 200 točk na svetovni lestvici. Nasproti mreže mu je stal David Goffin, ki je zamenjal poškodovanega Gaëla Monfilsa. Belgijec, enajsti igralec na svetu, ob debiju med najboljšo svetovno osmerico ni imel zavidljive naloge, saj se je pomeril s petkratnim zmagovalcem zaključnih mastersov, ki je bil povrhu zelo motiviran. Srb je bil v uvodni igri z dvema dvojnima napakama sprva gostoljuben, v nadaljevanju pa je zmagal prepričljivo in dobil še peti medsebojni dvoboj. Đokoviću so stopili na žulj le sodniki, ki so ga opozorili, ker naj bi v eni od točk prvega niza prekoračil 25-sekundni odmor, kolikor ga imajo igralci na voljo med točkami. Ne gre se znebiti občutka, da si v Londonu v teh dneh maksimalno prizadevajo, da bi popustili sicer načeti živci Srba.

Otoške medije bolj kot današnji dvoboj Murraya in Wawrinke zanima boj za številko ena, ki ga Srb in Škot za zdaj nadaljujeta brez porazov. Trenutno se v Londonu zdi, da si Otočani bolj kot božičnih daril želijo, da bodo imeli ob koncu leta številko ena svetovnega tenisa. Željo jim lahko izpolni le Andy Murray s tremi zmagami v treh dneh. Dve bržkone ne bosta dovolj. Manj verjetno po videnem pa je, da bo šel Murray že danes na počitnice.

Zaključni teniški masters, skupina Ivana Lendla, 3. krog: Đoković (Srb, 2) – Goffin (Fra, 6) 6:1, 6:2, vrstni red: Đoković 3 zmage in 0 porazov, Raonić in Thiem po 1:1, Monfils 0:2, Goffin 0:1, skupina Johna McEnroa, 2. krog: Wawrinka (Švi, 3) – Čilić (Hrv, 7) 7:6 (3), 7:6 (3), vrstni red: Murray 2:0, Nišikori in Wawrinka po 1:1, Čilić  0:2, današnji spored, ob 15. uri: Murray – Wawrinka, ob 21. uri: Nišikori – Čilić.