Seveda se mnenja nekaterih analitikov o dejanski možnosti uspeha Trumpovega programa, da zažene infrastrukturne projekte v ZDA, zniža davke podjetij, poveča BDP in zviša zaposlenost, obenem pa na zmerni ravni ohrani rast inflacije, zelo razlikujejo. Drugo vprašanje za milijon dolarjev je, kaj bo s primanjkljajem v ZDA.

Indeks S&P500 se je tako v ZDA ponovno povzpel čez nivo 2150 indeksnih točk, v pozitivnem momentu pa so bili tudi drugi razviti trgi. Priča smo nadaljevanju krepitve ameriškega dolarja in padanju cene zlata.

Investitorji so prodajali naložbe na trgih v razvoju in povečevali izpostavljenost na razvitih trgih, saj ocenjujejo, da lahko sprememba v ZDA pomeni morebitne nevarnosti za spremembo trgovinskih sporazumov. So pa te ocene dejansko dosti prehitre. Tudi poteze Trumpa pri sestavljanju svoje ekipe, kjer mora sodelovati s svojimi republikanskimi kolegi (z nekaterimi je bil še pred nekaj tedni na bojni nogi), nam kažejo, da so besede ena stvar, politika pa druga.

V naslednjih tednih bomo videli, kako bodo vlagatelji sprejeli čedalje resnejše namere Feda za dvigovanje obrestne mere. Nedavni podatki s trga delovne sile in nepremičninskega trga v ZDA so jasen signal, da se položaj v ZDA izboljšuje in da je dvig nujen. Kot kaže zdaj, bi lahko vlagatelji odločitev za rahlo postopno dvigovanje obrestne mere sprejeli pozitivno.