Potem ko so v drugem krogu lige prvakov tekmece gostili v Stožicah, so se serijski slovenski državni prvaki za sinočnjo tekmo proti Aragu de Seteju vrnili v dvorano Tivoli. Pred približno 450 gledalci so z borbeno predstavo slavili zmago s 3:1 v nizih in tako napravili velik korak k ponovni uvrstitvi v ligo prvakov.

Čeprav ta odbojkarjem ACH Volleyja v letošnji sezoni ne predstavlja glavnega imperativa – sami menijo, da bi bili bolj konkurenčni v ligi Cev – pa jim je upanje na že deseto uvrstitev med evropsko elito povrnil ugoden žreb v kvalifikacijah. Potem ko so v drugem krogu brez izgubljenega niza dobili obe tekmi proti ciprskemu prvaku Omonii iz Nikozije, jim je na poti do želenega cilja v dvorani Tivoli stal Arago de Sete. Druga ekipa lanskega francoskega prvenstva je Ljubljančanom v nasprotju s ciprsko predstavljala bistveno manjšo neznanko, a hkrati tudi precej večji izziv.

Toda gosti v letošnji sezoni ne blestijo. Tako so v domačem prvenstvu po štirih tekmah in z vsega eno zmago šele na devetem mestu. Da zmagovite forme iz lanske sezone še niso našli, je bilo očitno zlasti v prvem nizu, v katerem so delali številne napake pri servisih, Ljubljančani pa so vodili praktično ves čas. Čeprav so se gosti po štirih zaporednih napakah domačih nato približali na dve točki zaostanka (23:21), jim preobrata ni uspelo zrežirati. Sledila je namreč že njihova deveta napaka pri začetnih udarcih, ki jo je z zadnjo točko v nizu kaznoval Žiga Štern.

Še bolj bojevito in odločneje so slovenski prvaki krenili v drugi niz in že takoj povedli s 4:0, štiri točke prednosti pa držali vse do 12:8. A sledila sta padec koncentracije in kopičenje napak v njihovi igri. Posledica tega je bil delni izid 5:0 za francoske podprvake, ki so prvič povedli pri izidu 13:12, vodstvo pa zadržali vse do konca niza. Uspešno igro so odbojkarji z juga Francije prenesli tudi v naslednji niz, v katerem so večji del vodili. Zasedbi domačega trenerja Zorana Kedačiča se je odprlo šele v zaključku, ko jim je tudi s tremi zaporednimi asi Andreja Flajsa uspelo povesti z 2:1 v nizih.

Na veliko veselje gledalcev je bil četrti niz, kljub začetnim kriznim minutam domačih odbojkarjev, tudi zadnji, čeprav skoraj ne bi bilo tako. Arago de Sete je po dolgem lovljenju tekmeca ujel na 21. točki, takoj zatem pa ga tudi prehitel. Toda po odmoru, ki ga je zahteval trener Zoran Kedačič, so gostitelji vstali od mrtvih. Na 23. točki je izid izenačil Jan Pokeršnik, prvo zaključno žogo pa je z blokom priboril Maksim Buculjević. Te Ljubljančani niso izkoristili, so pa zato drugo in se na koncu veselili pomembne zmage.

»Težko je bilo. Ko sem videl, kako smo odprli prvi niz, sem vedel, da bo to dobra tekma. To je bila tudi prva stvar, ki mi je padla na pamet. Bili smo izredno osredotočeni, vedeli smo, kaj želimo. Vse nam je šlo od rok. Servis, sprejem, blok obramba. Predvsem pa je nasprotnik ogromno grešil v prvem nizu. Vedel sem, da se mu bo to vrnilo. Pred nami je sedaj težka povratna tekma, a tako kot vedno gremo na zmago,« je po obračunu povedal trener ACH Volleyja Zoran Kedačič, medtem ko je kapetan Andrej Flajs pristavil: »Naša ekipa ima še rezerve, zlasti na področju koncentracije. Upam, da nasprotnik tega ne bo izkoristil.« ACH bo povratno tekmo, po kateri bo znan udeleženec v skupinskem delu lige prvakov, odigral v nedeljo v Franciji.