»Skupaj 'narežimo' Pick« je neuradni šaljivi slogan celjskega kluba v napovedi tekme z ekipo iz Szegeda, katere glavni sosponzor (poleg madžarske naftne družbe MOL) je Pick, najbolj znani proizvajalec slastnih ogrskih salam. V posebni reklamni akciji za današnjo tekmo so celjski igralci (v videospotu sta v glavnih vlogah kot mesarja nastopila Urban Lesjak in Žiga Mlakar) menda ugotovili, da je ogrska salama celjskega proizvajalca boljša od Pickove, ob tem pa so se soglasno odločili, da bodo v Zlatorogu »narezali« (v prevodu: premagali) klub iz tretjega največjega mesta na Madžarskem.

Po reprezentančnem premoru zaradi kvalifikacijskih tekem proti Švici in Portugalski za EP 2018, na katerih je igralo pet članov celjskega kluba (Janc, Poteko, Zarabec, Kodrin, Lesjak), pivovarje čaka šesta tekma v ligi prvakov. Ker so celjski reprezentanti v zadnjih 54 dneh (brez dveh kvalifikacijskih tekem in potovanja na Portugalsko) odigrali 14 tekem in prepotovali več kot 7000 kilometrov, jim je dal trener Branko Tamše v ponedeljek in torek prosto, tako da so se šele v sredo popoldan pridružili treningom za obračun z Madžari, ki imajo po petih krogih pet točk: zmagi proti Zagrebu (26:24) in Meškovu (24:22), remi z Rheinom Neckarjem (28:28) ter poraza proti Kielcam (27:29) in Vardarjem (27:30).

V ekipi letos kar enajst novincev

Celjani imajo tri točke, proti Madžarom pa zaradi poškodbe mečne mišice ne bodo mogli računati na levorokega ostrostrelca Žiga Mlakarja. »Madžarski klub že nekaj let sistematično sestavlja ekipo, španski trener Juan Carlos Pasztor pa ima to srečo, da Pick nima denarnih težav in da lahko kupi skoraj vsakega igralca, ki si ga on zaželi. Izbira predvsem mlade in perspektivne igralce oziroma tiste v srednjih letih, ki še lahko napredujejo. Njihov cilj je zmaga, a tudi mi želimo enako,« pravi trener Branko Tamše o ekipi, ki jo vodi nekdanji trener španskega Valladolida in selektor Španije, s katero je osvojil tudi naslov svetovnega prvaka (Tunizija 2005) in bron na OI 2008 v Pekingu.

Za Pick Szeged je še v minuli sezoni igral Dean Bombač, v letošnji pa so med kar enajstimi novinci (toliko igralcev je tudi zapustilo klub) tudi trije Slovenci: Staš Skube, Mario Šoštarič in Matej Gaber, nastop slednjega pa je zaradi poškodbe mečne mišice zelo vprašljiv. »Pasztor uporablja različne obrambne sisteme z veliko agresije in čim manj kontakta. V ekipi ima tudi nekaj 'lomilcev kosti', igralcev, ki znajo v obrambi močno in grobo udariti. Po tem, ko v obrambi nasprotnika prisilijo k napaki, imajo hiter prehod v (pol)protinapad. V napadu se lahko pohvalijo z dobrimi krožnimi napadalci, ki jih z uporabnimi žogami 'hrani' predvsem Skube, krila so visoka in hitra, vratarji odlični, na zunanjih položajih pa so na obeh straneh vrhunski strelci z razdalje, pravi 'razbijači'. Nevarnost v vsakem trenutku grozi z vsakega položaja, zato si ne smemo privoščiti črnih minut,« opozarja Tamše.

Kapetan Žvižej iz Picka v Celje

Za madžarski klub je med letoma 2007 in 2010 igral tudi zdajšnji celjski kapetan Luka Žvižej, iz Szegeda pa se je tudi vrnil v rojstno mesto ob Savinji. »Seveda lahko zmagamo, kajti vsak nasprotnik je premagljiv. Ključ do morebitnega uspeha bo spet naša obramba, ki mora biti vrhunska, če želimo priti do zmage. Pomembno je tudi, da ne pademo v Pickov sistem igre, ampak da mu vsilimo našega, tudi z veliko tekanja. Če nas bodo prisilili v napake v napadu, smo obsojeni na neuspeh, saj nas bodo 'skontrirali',« se zaveda Luka Žvižej. V gostujoči ekipi, ki ima 13 tujcev, mrgoli zvezdnikov: poleg slovenske trojice in reprezentantov Madžarske so v njej še Hrvati Denis Buntić, Alen Blažević, Marin Šego in Sandro Obranović, Španec Jose Manuel Sierra, Šved Jonas Källman, Rus Sergej Gorbok (prej Harbok), Brazilec Thiagus Dos Santos... Da je Pick, ki je bil zadnjič prvak Madžarske leta 2007, v vrhunski formi, potrjuje tudi zmaga pred dvema tednoma v domači ligi proti favoriziranemu Veszpremu, tudi aktualnemu podprvaku Evrope. K zmagi »salamarjev« s 26:23 so kar polovico golov prispevali Slovenci: Šoštarič šest, Skube pet in Gaber dva.