Poskus, da bi se s pomočjo sodišča vrnil na direktorsko mesto in dobil tudi nadomestilo plač za čas, odkar je bil odpuščen, se je za nekdanjega direktorja jeseniške bolnišnice Igorja Horvata končal neuspešno. »Lahko sporočim, da je pravnomočno razsojeno, da je bilo naše ravnanje zakonito. Nadzorni svet je ob soočenju s početjem nekdanjega direktorja ravnal ustrezno, bolnišnica pa je postopke izvedla zakonito. To pomeni, da se Igor Horvat ne bo vrnil na prejšnje delovno mesto in ne bo dobil denarja,« je povedal predsednik sveta zavoda jeseniške bolnišnice Dušan Krajnik.

To je le del zgodbe o izgubah, poslovanju in domnevnem oškodovanju v času Igorja Horvata. Zaradi spornih najemnih in drugih pogodb, med drugim za parkirišča in čistilni servis, so proti njemu spisali tudi kazenske ovadbe, Krajnik pa pravi, da zgodba še ni končana. »Povsem jasno je, da bo moral svet zavoda oziroma bolnišnica ob morebitnem ugodnem razpletu tudi po tej plati resno razmisliti o odškodnini, ker je šlo po moji oceni pri spornih poslih za napačne in škodljive odločitve in ne vpliv kakih objektivnih okoliščin.«

Pod novim direktorjem bolnišnica brez izgub

Bolnišnico danes uspešno vodi Janez Poklukar. Izguba je bila manjša od načrtovane že leta 2014, v naslednjih letih pa je bolnišnica kljub težkemu stanju v zdravstvu poslovala pozitivno. Poslovne odločitve iz preteklosti bodo sicer še doživele sodni preizkus, a novo vodstvo je nesporno dokazalo, da se da bolnišnico voditi strokovno in brez izgub. Nekdanji direktor Horvat je po razrešitvi pokazal s prstom na politiko, ki naj bi stala za odločitvami nadzornikov, očitke o malomarnosti in podobnem pa je javno zanikal. Sprva mu je pri iskanju pravice kazalo dobro, ker je tudi višje sodišče razsodilo, da je bil odpuščen nezakonito. Toda jeseniška bolnišnica je bila uspešna z revizijo postopka na vrhovnem sodišču, ki je razveljavilo vse odločitve nižjih sodišč in zadevo vrnilo na prvo stopnjo odločanja. Nova odločitev je bila glede na tak potek presojanja postopkov proti Horvatu razmeroma pričakovana: sodišče je odločilo, da je bil razrešen in odpuščen zakonito, obe strani pa sta se potem odpovedali pritožbi in sodba je pravnomočna. Vrniti bo moral še okoli 5600 evrov, ki jih je na začetku postopka plačala bolnišnica. Nekdanji direktor včeraj za nas ni bil dosegljiv.

V jeseniški bolnišnici jim je v zadnjih letih uspelo zgraditi nov urgentni center, ki je zelo pomemben za vso regijo. V letošnjem letu so poudarili, da ima prav Gorenjska premalo ustreznih zdravstvenih programov, po obsegu plačil zanje pa je na repu med slovenskimi regijami, kar vpliva tudi na povečanje števila čakajočih bolnikov.