Keramične ploščice in plošče ponujajo raznolike oblikovne možnosti za visokokakovostne in optično privlačne obloge popolnoma po vašem okusu – vse od sloga podeželske hiše do sredozemskega videza in najmodernejših oblik. Poleg videza so pri keramičnih oblogah pomembni tudi dolgotrajnost in udobje ter enostavnost čiščenja – tako nečistoče, plevel in zelene obloge nimajo nikakršne možnosti. Zunanje obloge so izpostavljene posebnim obremenitvam zaradi vpliva dežja, snega, sončnih žarkov in zmrzali. Zato je treba biti še posebej pozoren pri gradnji in izbiri ustreznega izdelka.

Potrebno je znanje o materialih

Vsaka hiša ima ali balkon ali teraso. Seveda si vsak želi, da bi videz ujel in poudaril objekt in da bi balkon ali terasa služila namenu. Že projektant po navadi razmišlja o tem in poda predloge. V Evropi projektant tudi predlaga način izvedbe, predlaga konstrukcijo, izračuna statiko, seveda pa bi moral imeti tudi znanje o materialih za izvedbo in njihov namen. V Sloveniji je to nekako prepuščeno investitorju, torej graditelju. Načeloma pa ti po stroki niso gradbinci, keramičarji ali kamnoseki.

Poleg izbire ustrezne keramične obloge sta odločilni tudi strokovna gradnja in izvedba. Predhodno je treba natančno ovrednotiti pogoje na gradbišču – sem poleg ocene odvodnjavanja in naklonov sodita tudi višina gradnje in izbira ustreznega sistema zatesnitve. V skladu z navodili osrednjega združenja nemške gradbene stroke ZDB (navodila za izvedbo zatesnitev stikov na oblogah iz ploščic in plošč na notranjih in zunanjih površinah) se balkoni in terase uvrščajo v razred obremenitve B0 (obremenitev z nepritiskajočo vodo). Sopro Bauchemie lahko tako na podlagi dolgoletnih izkušenj, z medsebojno usklajenimi izdelki in najvišjo stopnjo zahtevnosti ponudi tri sisteme gradbenih izdelkov za gradnjo teras na območjih stika z zemljo. Da ustvarimo potrebno podlago in pravilne naklone, imamo vrsto izdelkov, s katerimi to izvedemo.

Predpisani standardi

Vsi predpisani standardi niso sami sebi namen. Treba jih je upoštevati predvsem pri tesnjenju takšnih podlag. Glede na namen pri Sopro Bauchemie poznamo in predlagamo: sistem tesnilnih mas

za ploščice z dolžino robov do 60 cm (velikosti do 60 x 60 cm), sistem AEB® plus za ploščice velikega formata z dolžino robov do 120 cm, velikosti do največ 1 m² in drenažni sistem -vodoprepustni sistem z delnim odvodnjavanjem prek nanosa malte za ploščice velikega formata z dolžino robov do 120 cm. S tem vodi onemogočimo, da bi v podlagi povzročala škodo, ki lahko nastane zaradi atmosferskih vplivov (visoke temperature, nizke temperature – zmrzal), posledično pa močne pomike vrhnje obloge, ki vodijo do odstopanja, pokanja oblog in seveda v skrajnih primerih do porušitve statike celotne konstrukcije.

Žal ugotavljamo, da izvajalci kljub dobrim materialom na tržišču ne upoštevajo navodil za izvedbo. Pogoste ugotovljene napake na poškodovanih objektih so: slabo izvedena hidroizolacija ali njena popolna odsotnost, površno zalepljene plošče in s tem votel prostor pod oblogo, kjer se potem zbira voda. Napačno je prepričanje izvajalca in investitorja, da fugirne malte stoodstotno preprečujejo vdor vode pod podlago. Naši visokousposobljeni kadri skrbijo za stalen napredek na teh področjih, inovacije so vsakodnevne. Vse v želji in z namenom, da končni uporabnik dobi kakovostno, za namen pripravljeno površino lepega videza.

Vrhunske cementne podlage, lepilne malte in malte za fugiranje

Pri Sopro Bauchemie izdelujemo vrhunske cementne podlage za izravnavo, lepilne malte in – kar na koncu doda izjemen videz – tudi malte za fugiranje. V vseh materialih, namenjenih uporabi na prostem, uporabljamo novo tehnologijo OPZ (brez cementa portland) in dodatek »trassa« ali »groheja« po slovensko. S tem preprečimo in v visokem odstotku primerov omejimo delovanje solitra v materialih. Torej grde srage, vidne na položeni površini ali pa zatekanje po fasadi, se s to tehnologijo tako rekoč izničijo.

Vrhunske tehnologije pa na tržišču nikakor ne puščamo same. Vse znanje prenašamo na strokovnjake v trgovski mreži in prek njih tudi na izvajalce. Naše strokovne službe so prisotne na terenu in pripravljene strokovno svetovati pred izvedbo in med njo, saj je zadovoljen kupec naša najboljša reklama.

Boris Črešnjar Tehniško svetovanje tel. +386 41 329 316