Razvojni odskok napoveduje zagonsko podjetje Vistion, ki je specializirano za oblikovanje individualnih rešitev strojnega vida. Podjetje, ki sta ga Rok Mihelj in Peter Lepej ustanovila septembra lani po nekaj uspešno izpeljanih projektih v podjetjih, pospešeno razvija 3D-senzor. Podjetje, ki večinoma deluje kot integrator industrijskih kamer, svetil in računalnikov v obstoječe stroje in linije, se želi namreč preoblikovati tudi v specialista za strojno opremo ter hkrati integratorja na področju strojnega vida, v čemer vidi svojo konkurenčno prednost.

Podjetje, ki se ukvarja z zaznavanjem napak na izdelkih in s samodejnim ločevanjem slabih kosov od dobrih, lahko meri tudi preproste polizdelke, zagotavlja 360-stopinjski pregled izdelka z različnih zornih kotov, 3D-merjenje… Z uvedbo te tehnologije podjetje izboljša produktivnost in kakovost proizvodnega procesa, saj preprečuje gmotno škodo in zmanjšuje proizvodne stroške, preprečuje napake, pomaga pri doseganju skladnosti z zahtevami po sledljivosti in nadomešča kontrolno delo ljudi.

Lasten razvoj programske in strojne opreme

Njihova konkurenčna prednost je predvsem lasten razvoj programske in strojne opreme, ki jo uporabljajo v svojih rešitvah. Kupcu nudijo industrijske računalnike, svetila lastne blagovne znamke, v katere pa vgrajujejo komponente na podlagi različnih zahtev. Reference so si že nabrali na področju avtomobilske in plastične industrije. Želijo pa prodreti tudi v druge panoge, kot so živilska industrija, farmacija in industrija polprevodnikov.

»Naša prednost je sestava individualnega programskega okolja, kar pomeni, da ne vgradimo standardnih paketov opreme, saj jih po navadi uporabnik ne potrebuje v celoti. Individualna sestava programskega okolja zagotavlja prihranek pri stroških razvijalskih orodij, operacijskih sistemov in vzdrževanju programske opreme, možnost neposrednega zajemanja industrijskih signalov in oddaljenega servisiranja,« našteva Mihelj.

Revolucija 4.0 jim je v prid

Individualne rešitve so v podjetje sposobni vpeljati že v štirih mesecih. Ker so za zdaj mikro podjetje, pri podjetjih z velikoserijsko proizvodnjo še nimajo zaupanja kot večji in uveljavljeni integratorji, vendar pa je Mihelj prepričan, da jim je revolucija 4.0 v prid, saj se digitalizaciji preprosto ne bo dalo izogniti. »Vse več naročnikov izdelkov od proizvajalca zahteva vpeljavo tehnologije, ki zagotavlja najvišjo kakovost izdelkov. In tukaj je industrijski vid nepogrešljiv,« meni Mihelj, ki namigne, da razmišljajo tudi o širitvi svoje dejavnosti na področje logistike, izjemen potencial pa ima tudi kmetijstvo.

Denar za razvoj za zdaj zagotavljajo sami. Pred časom so ga želeli pridobiti tudi prek Slovenskega podjetniškega sklada, vendar so bili na razpisu P2 za inovativna zagonska podjetja neuspešni zaradi prenizkega kapitala podjetja. Za morebitni tvegani kapital pa še niso dovolj zanimivi.

Sicer pa 25-letni Rok Mihelj, ki meni, da bi bilo med zagonskimi podjetji lahko še več podjetij, ki delajo v industriji in niso vezana samo na razvoj različnih računalniških aplikacij, svoje podjetniške poti ni izbral naključno. Rasel je namreč v podjetniškem okolju, saj je izkušnje začel nabirati že zgodaj v maminem podjetju, pozneje pa je delo nadaljeval v družinskem podjetju svoje partnerice, s pomočjo katerega se je pot Vistiona tudi začela. Odločitev za podjetništvo svetuje vsem mladim, ki so strokovno podkovani, delovni in si hkrati želijo izzive in svobodo na svoji poklicni poti. jpš