Dvig na lestvici je tisto, o čemer pred osmim krogom lige ABA razmišljajo v taborih obeh slovenskih predstavnikov. Ta sta, sicer z zaostalim medsebojnim obračunom, ki bo 5. decembra, pri dnu, a bi se položaj z morebitnima uspehoma izboljšal. Krka danes ob 21. uri gostuje pri letos neprepričljivem Mega Leksu, Olimpija pa jutri ob 17. uri gostuje pri razočaranju dosedanjega dela sezone MZT.

Pri ljubljanskem klubu je v teh dneh v ospredju znova poenostavljena prisilna poravnava. Za njeno uspešnost bi morali v ponedeljek sodišču predložiti dokaze, da so za 20-odstotno poplačilo terjatev v roku dveh let glasovali upniki, katerih skupni znesek terjatev predstavlja vsaj 60 odstotkov vseh terjatev, in da je za njeno sprejetje glasovala več kot polovica vseh upnikov. Kakšen bo epilog, uradno sicer še ne bo znano približno dva tedna. Če v zadnjih dneh ne bo prišlo do sunkovitih preobratov, pa naj bi bila po naših informacijah poenostavljena prisilna poravnava neuspešna. Kljub temu se je poteza vodstvu Olimpije izplačala, saj so le na tak način lahko začeli letošnjo sezono, v tem času pa so s številnimi upniki dosegli dogovor. Kakšna bo ob omenjenem scenariju nadaljnja usoda kluba, bo odločal svet sponzorjev. Najverjetneje je, da se bo ta odločil za navadno prisilno poravnavo.

Medtem ko ljudje v Olimpiji in okoli nje poskušajo rešiti njen obstoj, se s težavami v moštvu ubada trener Gašper Okorn. Po dveh zmagah proti Heliosu in Karpošu so Ljubljančani v evropskem pokalu na gostovanju proti Valencii doživeli pričakovan poraz, sedaj pa znova upajo na zaporedna uspeha. Z MZT jih obračun čaka jutri, nato pa naslednji dan vožnja z letalom v Ljubljano in takojšnji odhod z letališča v dvorano Stožice, kjer bo ob 18.45 nasprotnik Zlatorog. A o tej tekmi Okorn v tem trenutku zagotovo še ne razmišlja. Prva ovira bo MZT, ki ga je ljubljanski strateg pred začetkom sezono uvrščal v krog klubov, ki se bodo borili za vrh lestvice. Podobno je storil še marsikdo, a stvari v skopskem moštvu očitno ne funkcionirajo, kot bi morale, kar bodo zmaji poskušali izkoristiti.

Potem ko je Mega Leks v lanski sezoni nastopil celo v finalu lige ABA, je po odhodu nosilcev v ligo NBA ali evropske klube danes stanje v klubu iz Sremske Mitrovice precej drugačno. Trener Dejan Milojević je v roke za brušenje dobil nove diamante, ki pa v tem trenutku še niso sposobni kosanja z najboljšimi ekipami v jadranskem tekmovanju. Med njimi je tudi slovenski reprezentant Vlatko Čančar, ki iz tekme v tekmo prikazuje boljše predstave. Formo je z zmagama proti Cedeviti in Zadru dvignila tudi Krka, ki vse bolj sprejema ideje novega trenerja Dejana Mihevca. »Kljub slabšemu startu je Mega Leks še vedno eno najkakovostnejših moštev v ligi, ki premore izjemno veliko talenta. Na njihovo agresivnost moramo ogovoriti s samozavestno in odločno igro,« pravi Dejan Mihevc.

Liga ABA, 8. krog, danes ob 19. uri: Budućnost – Cibona, ob 21. uri: M. Leks – Krka, jutri ob 17. uri: MZT – Olimpija, ob 19. uri: Cedevita – Mornar, ponedeljek ob 18. uri: FMP – Karpoš, ob 21. uri: C. Zvezda – Partizan, že odigrano: Zadar – Igokea 83:90.