Slovenci so se na uvodni tekmi v Velenju namučili z oslabljenimi Švicarji (32:27), a le dosegli zmago v boju za Euro 2018, ki ga bodo gostili Zagreb, Split, Poreč in Varaždin. Jutri čaka Slovenijo še prvo gostovanje pri Portugalski, ki je v prvem krogu igrala v Nemčiji in v Wetzlarju proti aktualnim evropskim prvakom in bronastim z OI v Riu izgubila za enajst zadetkov (24:35). Vseeno bo imela Slovenija v Lizboni težje delo kot v Rdeči dvorani, čeprav letos mineva deset let od zadnjega nastopa Portugalcev na EP, ko so bili v Švici 2006 petnajsta.

»To je bil najslabši polčas v letu in pol, odkar sem selektor Slovenije. Razlog? Ne vem,« je prvi polčas s Švico ocenil Veselin Vujović. Reprezentanca se je iz Šaleške doline preselila na priprave na Primorsko (Hrpelje, Kozina), kjer je do današnjega potovanja z redno letalsko linijo iz Benetk do Lizbone opravila tri treninge. Na priprave nista odšla Gorazd Škof (PSG) in Matej Gaber (Pick Szeged): Brežičan v Lizboni ne bo branil zaradi napovedane Vujovićeve rotacije štirih vratarjev, Škofjeločan pa si je proti Švici poškodoval mečno mišico in pregled z ultrazvokom je pokazal raztrganino, zaradi katere bo moral počivati vsaj deset dni. »Portugalcem ne smemo dovoliti, da na igrišču poletijo in pomislijo, da nas lahko premagajo. Slovenija mora zmagati v Lizboni,« je dodal Vujović, ki je že v Velenju napovedal, da bosta med potniki za Lizbono tudi Marko Bezjak (težave z zglobom) in Miha Zarabec (viroza), ki sta bila v Velenju – skupaj s Primožem Proštom in Urbanom Lesjakom – med gledalci. Vujović bi moral po včerajšnjem večernem treningu izbrati 16 potnikov za Portugalsko, a si je vzel dodaten čas za razmislek (doma je po dogovoru z njim ostal Uroš Zorman, prav tako tudi Matevž Skok) in bo to storil šele danes pred odhodom v Benetke, s seznama rezervistov pa se je odločil za vpoklic Miha Žvižeja.

Dean Bombač, član aktualnega evropskega prvaka iz poljskih Kielc, je bil eden tistih, ki so proti Švici potegnili voz iz blata. »Začeli smo slabo in nezbrano, le gledali smo se med seboj, nismo igrali in tekli tako, kot znamo. A ko smo ugotovili, da je vrag odnesel šalo, smo dvignili ritem igre, pokazali kakovost in zasluženo zmagali. Bili smo slabi, a če bi igrali tako, kot znamo, bi zmagali z najmanj desetimi zadetki razlike,« meni Dean Bombač, ki je na 70. reprezentančnem nastopu dosegel štiri zadetke. Koprčan je priznal, da so fantje med polčasoma v garderobi od Vujovića slišali nekaj hudih besed, o Portugalcih pa pravi: »V Lizboni bo drugačna tekma in drugačna zgodba kot s Švico. Portugalska je boljša od Švice, zato nas čaka težko delo, poleg tega še na gostovanju. A mi smo šesti z OI v Riu in se ne smemo izogibati vlogi favorita, ampak jo moramo potrditi tudi na igrišču.«

Krimova prva zaključna žogica

Rokometašice Krima Mercatorja so s sobotno zmago proti Sävehofu v Ljubljani (32:29) končale prvo polovico igranja v skupini D, z današnjo tekmo proti istemu nasprotniku na Švedskem pa začenjajo drugo. Krim ima prvo zaključno žogico za napredovanje v drugi del tekmovanja, kajti z zmago proti 12-kratnim prvakinjam Švedske bi si že zagotovil uvrstitev med 12 najboljših v Evropi. Tudi statistika je na strani Krima, ki na petih tekmah s Sävehofom še ni izgubil (tri zmage, dva remija), boljši pa je tudi v letošnji ligi prvakinj: na treh tekmah je dvakrat zmagal, Švedinje enkrat.

Krim je doma zapravil idealno priložnost, da bi dotolkel Sävehof, ki je že v 24. minuti zaostajal za deset golov (8:18), sedem minut pred koncem za sedem (22:29). »Morda so nas nasprotniki na uvodnih tekmah podcenjevali, jemali z levo roko, a po zmagah proti Larviku in Sävehofu ne bo več tako. Pokazali smo, da smo konkurenčni in resen tekmec za preboj v drugi del. Naša naloga je ponoviti dobro igro iz prvega polčasa proti Sävehofu tudi v gosteh. A se zavedamo, da bo težko, kajti Švedinje bodo tokrat bolje pripravljene na nas,« se pred tekmo v novi dvorani Partille Arena z zmogljivostjo 4500 gledalcev zaveda Krimov trener Uroš Bregar.