Za mesto prvega moža Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) se poleg sedanjega vršilca dolžnosti generalnega direktorja Marjana Sušlja potegujejo še nekdanji predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Matjaž Rakovec, nekdanja direktorica Borovo Trade Edita Orehovec in Drago Perkič, ki na ZZZS vodi oddelek za medicinske pripomočke.

Največje presenečenje v tem naboru kandidatov je Rakovec, ki je od Zavarovalnice Triglav po razrešitvi terjal več kot polmilijonsko odškodnino in vrnitev na delovno mesto predsednika uprave. Delovno sodišče je letošnjega avgusta pritrdilo odločitvi višjega sodišča, da je bil razrešen nezakonito, a se je Zavarovalnica Triglav pritožila. Rakovec je avgusta ocenil, da bo morala zavarovalnica v primeru, da bo tako odločilo tudi sodišče, zagotoviti ustrezno delovno mesto zanj.

V primeru Zavarovalnice Triglav so postopki še odprti

Si je s kandidaturo za prvega moža zdravstvene blagajne premislil? V primeru Zavarovalnice Triglav so postopki še odprti, je včeraj poudaril Rakovec, podrobneje pa jih za zdaj ne želi komentirati. »Kandidatura za generalnega direktorja ZZZS zame predstavlja velik izziv, tudi glede na vse anomalije, ki se pojavljajo v zdravstvu,« je dejal. Svoje načrte bo podrobneje predstavil ob predstavitvi članom upravnega odbora, je dodal.

Med kandidati bo predvidoma decembra izbiral upravni odbor ZZZS, ki ga vodi Lučka Böhm. O tistem, ki ga bodo podprli, bo zatem odločala skupščina ZZZS, zadnjo besedo o njem pa bo imel državni zbor. Če ta kandidatu, ki so ga prej podprli organi ZZZS, prižge rdečo luč, je treba razpis ponavljati. V primeru dolgoletnega prvega moža ZZZS Sama Fakina se je to zgodilo dvakrat, blagajno pa je tako med lanskim majem in letošnjim septembrom vodil kot vršilec dolžnosti. Sušlja so za njegovega naslednika imenovali, potem ko je Fakin odšel na čelo Thermane Laško.