Obstajajo številni načini, kako nadomestiti najpogostejše sestavine, ki jih uporabljamo v kuhinji – če seveda veste, kako. Za vas smo zbrali nekaj najboljših trikov kuharskih mojstrov!

Vam je zmanjkalo olja?

Sestavine, kot so rastlinsko olje, olivno olje in maslo, lahko skoraj vedno nadomestijo ena drugo, če gre za pečenje ali cvrtje, a pri peki to ni vedno tako enostavno – nekatera bolj občutljiva peciva se lahko spremenijo v pravo katastrofo. Pazite tudi na okuse – močan in rahlo grenak okus olivnega olja morda ni vedno najboljša izbira, zato v primeru, da potrebujete nevtralen okus, raje uporabite maslo ali rastlinsko olje.

Vam je zmanjkalo kisa?

Če ste se že skoraj lotili solate, nato pa ugotovili, da nimate kisa, brez skrbi – obstaja preprosta rešitev. Kis lahko pri pripravi prelivov za solato, marinad ali omak nadomestite z limoninim sokom. Dodajajte ga previdno in po kapljicah, da vaše jedi ne bodo preveč kisle.

Vam je zmanjkalo sredstev za gostitev?

Če si želite zgostiti svojo juho, obaro ali omako, boste za to potrebovali sredstvo za gostitev, kot sta denimo koruzni škrob ali krompirjeva moka. Ker teh dveh sestavin verjetno ne uporabljate preveč pogosto, jih morda nimate pri roki – a brez skrbi, žlico koruznega škroba ali krompirjeve moke lahko nadomestite tudi z dvema žlicama običajne bele moke.

Vam je zmanjkalo mleka?

Če recept zahteva uporabo polnomastnega ali posnetega mleka, ki ga nimate, lahko preizkusite naslednje kombinacije. Če potrebujete skodelico polnomastnega mleka, lahko zmešate skodelico posnetega mleka in dve žlici stopljenega masla ali pa zmešate skodelico vode in tretjino skodelice mleka v prahu. Uporabite lahko tudi skodelico sojinega mleka, ki je v večini primerov odličen nadomestek. Če potrebujete skodelico posnetega mleka, pa zmešajte skodelico vode in četrtino skodelice nemastnega mleka v prahu.

Vam je zmanjkalo smetane, kislega mleka ali kisle smetane?

Če vam je zmanjkalo smetane, jo lahko nadomestite s četrtino skodelice polnomastnega mleka, ki ji dodate tretjino skodelice stopljenega masla – a pozor, takšna smetana ni primerna za stepanje. Če potrebujete skodelico kislega mleka, lahko preprosto vzamete skodelico jogurta ali pa skodelico mleka zmešate z malce limoninega soka. Če vam je zmanjkalo kisle smetane, pa lahko prav tako uporabite jogurt.

Vam je zmanjkalo jajc?

Če vam je povsem zmanjkalo jajc, jih boste žal le stežka nadomestili, če pa je težava le v njihovi velikosti oziroma v številu beljakov in rumenjakov, pa je rešitev preprosta. Če recept zahteva dva rumenjaka, lahko v večini jedi mirno uporabite eno celo jajce. Štiri zelo velika jajca (XL) pa lahko nadomestite s petimi velikimi (L) jajci ali šestimi majhnimi (S) jajci.

Vam je zmanjkalo sladkorja?

Če hočete pripravljati zdrave jedi, verjetno redko uporabljate sladkor, a včasih vseeno pride prav. Če ga nimate, lahko namesto skodelice sladkorja uporabite skodelico meda, ki ga zmešate s čajno žličko jedilne sode.

Vam je zmanjkalo čokolade?

Če vam je zmanjkalo čokolade, je vaše življenje že tako precej težko – a brez skrbi, obstaja rešitev. 30 gramov grenke čokolade lahko nadomestite s tremi žlicami kakava, ki jim dodate žlico masla. Če si želite nekoliko slajše čokolade, v mešanico preprosto vmešajte še dve žlici sladkorja.

Vir: www.delimano.si