Tudi med atletinjami se je zmage veselila kenijska predstavnica, in sicer Purity Changwony, ki je slavila s časom 2:29:31, drugo in tretje mesto pa sta osvojili EtiopijkiShasho Insermu (2:30:53) in Beshadu Bekele Bedane (2:31:05). Od Slovencev sta se najbolje izkazala sedmouvrščena Helena Javornik (2:29,32) in enajstouvrščeni Aleš Žontar (2:36:57).

»Na tej novi progi v Ljubljani sem tekla prvič, je izjemna, vreme je bilo tudi odlično. Zadnjih nekaj tisoč metrov je bilo ob progi ogromno gledalcev, ki so nas kar ponesli v zadnjem delu. Žal pa so se slovenski izidi v zadnjem obdobju na dolgih progah poslabšali. Sama sem najboljše izide dosegala po 15 letih treninga, mnogi obupajo prehitro,« je za STA povedala Javornikova, ki je leta 1996 slavila na prvem ljubljanskem maratonu.

Najdaljša, 42-kilometrska preizkušnja, sicer ni minila brez zapletov, saj sta dobra dva kilometra pred ciljem dve vodilni vozili, tudi policijsko, zavili v ulico izven proge, za njima pa je šla vodilna trojica. »Ko smo trije na 38. kilometru sami merili čas, je ta za vodilno trojico, ki se je odcepila pri Žalah, obetal končni izid okrog 2:07,30, torej rekord proge. Zadnje tri kilometre potem nisem bil več s tekači, ko se je zgodil zaplet. Povedali so mi, da je med 39. in 40. kilometrom policijsko vozilo pred vodilno skupino zavilo ulico prej, kot je bila začrtana trasa, za njim pa je šlo tudi snemalno vozilo uradne televizije maratona. Sledila mu je tudi vodilna skupina tekačev kot večinoma na trasi. Avto z uradno merilno uro pa je bil šele za njimi in za njo so šli ostali tekači. Tako je vodilna skupina izgubila vso prednost, priložnost za precej boljše čase ter tudi možnost za zmago, ki prinaša 20.000 evrov,« je neljubi zaplet za STA opisal predstavnik Atletske zveze Slovenije Gabrijel Ambrožič.

Ambrožič je še dejal, da so po sestanku tekmovalne žirije uradni izidi obveljali, tekmovalci, ki so bili oškodovani, pa bodo dobili določena denarna nadomestila.

Na 21-kilometrski preizkušnji sta zmagala Sonja Roman in Peter Lamovec, na 10-kilometrski pa Blaž Grad in Laura Stauber.