Mnogi najstniki so danes toliko bolj seznanjeni z najnovejšo tehnologijo in imajo svoje pametne telefone, da jim starši pogosto ne morejo ali za to nimajo volje. Facebook morda poznajo, pa še tam si mladina poleg profila, ki je krinka za starše, običajno ustvari vsaj še en dodaten profil, na katerem so veliko bolj aktivni. Ob tem pa uporabljajo še druge storitve, kot so instagram in razni drugi messengerji, katerih starši sploh ne poznajo. To predstavlja vedno večjo grožnjo, predvsem otrokom samim. Bodite pozorni na naslednje močno odsvetovane trende in aktivnosti, ki pa jih večina mladine kljub temu počne. Poskusite se pogovoriti z njimi in jim predstaviti svoj pogled na stvari, družbeni pogled in zakaj tega ne bi smeli početi.

Nevarni sebki

Mladina želi delati popolne avtoportrete, pri tem pa pogosto ignorira osnovna varnostna pravila. Nagibajo se preko ograj mostov ali teras, skozi okna avtobusov, se naslonijo na tigrovo kletko živalskega vrta, ali pa se postavijo tik zraven drvečega vlaka. In klikajo! Ekstremni primer so adrenalinski odvisneži, ki lazijo na vrhove stolpnic ali industrijskih zgradb. Pri tem jim z distribucijo slikovnega in video materiala "pomagajo" tudi strani tipa "click-bait", na primer klikaj.si, ki so za lažno kuliso internetnega medija, saj ne ustvarjajo lastne vsebine, ampak so pripravljene objaviti tako rekoč kar koli, zgolj zato, da si ustvarjajo obiske na strani in s tem pritok denarja od prikazovanja reklam.

Vse za popolno telo

Nekateri hujšajo v pasu do onemoglosti. Izziv za hujšanje je tudi nalaganje kovancev in drugih reči v vdolbino ključnice; več ko jih naložiš, bolj suh, lepši bi naj bil. Drugi počnejo kretenizme, kot je sesanje kozarca, da se jim napihnejo ustnice. Mnogi izzivi in testi bi naj določali, kdo je lep in kdo ne, recimo test s kazalcem od brade do nosu. Tisti, ki "testa ne opravijo", lahko razvijejo hude težave s svojo samopodobo ali pa postanejo žrtve zasmehovanja.

Fotografije vozniških dovoljenj, potnih listov …

Najstniki so vzhičeni, ko naredijo vozniški izpit ali kupijo vstopnico za koncert popularne glasbene skupine, mlajši otroci pa, ko dobijo svoj potni list ali osebno izkaznico. Mnogi delijo to veselje z vrstniki tako, da dokument takoj fotografirajo in fotografijo objavijo. Tako početje je lahko zelo nevarno, saj izdaja občutljive osebne podatke - domači naslov, starost, informacijo, kam se bo najstnica odpravila v petek zvečer, idr.

Videoposnetki izzivov

Najstniki so zelo dovzetni na izzive in so hitro pripravljeni narediti veliko neumnost, da lahko s filmčkom pokažejo, kako pogumni so. Ali je to hitro pitje nevarne količine močnega alkohola, dirkanje z avtom ali motorjem z dvakratno dovoljeno hitrostjo, razbijanje avtobusnih postaj ali radarjev, nadlegovanje mimoidočih, organizirani pretepi idr. Vse te objave bodo v prihodnosti lahko imele hude posledice, če ne drugega, pri sprejemanju v boljše šole ali službe.

Fotografiranje na občutljivih lokacijah

Fotografiranje je ponekod prepovedano, na primer v muzejih. A to sploh še ni tako hudo, mnogi se fotografirajo na letališčih ali na obisku v tujini na strateških lokacijah, na katerih je domača policija, zaradi zadnja leta razvpitega terorizma, tako občutljiva, da lahko z neprevidnim početjem v trenutku uničijo počitnice vsej družini.

Popolno zaupanje spletnim prijateljem

Najstniki si pogosto ustvarijo vsaj en, običajno pa več lažnih profilov za facebook in druga socialna omrežja. Istočasno sklepajo prijateljstva z ljudmi, vrstniki iz oddaljenih krajev, katerih v živo nikoli niso srečali. V bistvu pa sklepajo prijateljstva z osebami, za katere ni nobene možnosti vedeti, ali je za profilom zares tisti, ki se zanjo predstavlja.