Po dobičkonosnih letih je družba SG Automotive iz Slovenskih Konjic, ugleden proizvajalec svetil za avtomobilsko industrijo, lani pridelala 8,6 milijona evrov izgube. Razen tega je skrb vzbujajoč tudi občuten padec prihodkov. Ti so se lani znižali za 22 odstotkov na 35,8 milijona evrov.

Po pojasnilih direktorja in lastnika SG Automotive Roberta Graha je bilo minulo leto težko za vsa podjetja skupine. Ne samo da so bile razmere na trgu problematične, temveč so bili tudi določeni projekti, ki bi morali zaživeti, ustavljeni ali pa so zaživeli v okrnjenem obsegu. Zato so se odločili za obsežnejše slabitve premoženja, ki se poznajo v lanskoletnih poslovnih rezultatih, je povedal Grah.

Razmere v avtomobilski industriji je Grah opredelil kot napete in nespodbudne. »K temu dodatno prispeva kreditni krč, ki podjetjem v prestrukturiranju jemlje veliko časa pri iskanju finančnih virov. Veseli smo, da so nas banke do zdaj podpirale pri poslovanju,« je povedal Grah. Pri tem je dodal, da v letošnjem letu presegajo načrtovane rezultate.

Srbska družba zastavljena

SG Automotive je razmeroma nezadolženo podjetje. Bankam je namreč družba po zadnjih javno dostopnih podatkih konec lanskega leta dolgovala 4,5 milijona evrov. To je bilo za pol milijona evrov manj kot leto pred tem. Toda po drugi strani so se v preučevanem obdobju kratkoročne poslovne obveznosti zvišale za skoraj tri milijone evrov, in sicer na slabih devet milijonov evrov. Od bilančne vsote v višini 16,8 milijona evrov je imel SG Automotive konec lanskega leta skoraj 90 odstotkov dolžniškega kapitala.

Pred desetletjem je Grah v srbskem mestu Batočina začel graditi novo tovarno. Kako je lani poslovala srbska družba Grah Automotive, ki jo Grah obvladuje kot fizična oseba, ni želel razkriti. Iz srbskega registra podjetij je razvidno, da je neznana oseba na 51-odstotnem lastniškem deležu podjetja Grah Automotive pred dobrim letom vknjižila hipoteko. Pri kom je zastavil lastništvo srbske družbe, Grah ni želel razkriti, ker da je to poslovna skrivnost. Zanikal je, da bi v Srbiji hipoteko vknjižila Gorenjska banka. Ta banka ima sicer hipoteko vpisano na 83,5-odstotnem lastniškem deležu družbe Grah Group v lasti Roberta Graha.

Štiri milijone evrov negativnega kapitala

Gre za Grahovo krovno družbo, ki je lastnik podjetij SG Automotive, Technoplast, Grah Lighting in Ivarčko. Grah Group je lani po nerevidiranih izkazih dosegel okoli 300.000 evrov izgube, konec lanskega leta pa je imel štiri milijone evrov negativnega kapitala. To pomeni, da bi v primeru stečaja in pri upoštevanju bilančne vrednosti premoženja tolikšen znesek zmanjkal za poplačilo upnikov. Pri tem so se prihodki od prodaje več kot podeseterili in so znašali 2,9 milijona evrov. Skupini Grah Group so se lani pripojile tri družbe: CMP, Roma in Grah Automotive. Do pripojitve je bila zadnja lastnica SG Automotiva.

Po pojasnilih Roberta Graha sklepov o skupini Grah Group ni mogoče delati na podlagi njenega trenutnega stanja. »Grah Group je nastal lani, postopek njegovega prestrukturiranja v podjetje s pretežno avtomobilskim programom pa se nadaljuje. Dodal je, da prestrukturiranje poteka tudi v Technoplastu in SG Automotivu. Technoplast je lani dosegel 11,9 milijona evrov prihodkov od prodaje, čista izguba pa je znašala tri milijone evrov. Negativni kapital je konec lanskega leta znašal 7,2 milijona evrov.