Vsem štirim je skupna uporaba zdravil, ki so zaradi ozke mejne črte padle pod oznako zloraba oziroma sum o poskusu zlorabe. Vse je enačeno z dopingom, a z različnimi posledicami.

Najboljšega smučarskega tekača na razdaljah v zadnjih sezonah Martina Sundbya so poleti suspendirali za dva meseca, vzeli so mu kristalni globus in zmago na Tour de Ski ter mu naložili plačilo več kot 100.000 evrov. Pozimi 2015 je glede na analize dopinških testov po treh tekmah prekoračil dovoljen odmerek zdravila za astmo, ki ga lahko jemlje glede na terapevtsko izjemo, pravilnik o uporabi zdravil. Mednarodna smučarska zveza za Sundbya ni predvidela kazni, a ga je po pritožbi WADA kaznovalo Mednarodno športno razsodišče (CAS). »Spoštoval sem predpise in navodila zdravnika. Nisem imel razlogov za dvom,« je povedal Martin Sundby. Norveška smučarska zveza je prevzela vso odgovornost.

Za norveški šport je bil nov šok pozitivni dopinški test najboljše smučarske tekačice zadnje zime Therese Johaug. Mazilo za zdravljenje opečenih ustnic na treningu na ledeniku Val Senales je vsebovalo steroid. Norveški novinarji so poglobljeno preiskali resničnost zgodbe in ni dvomov. Zdravnik reprezentance je odstopil, njegovo odgovornost preiskujejo. Skrušena Johaugova je za zdaj suspendirana do 18. decembra.

Britanski dobitnik petih zlatih medalj na olimpijskih igrah in zmagovalec Toura Brad Wiggins je postal tarča dvoma o dopustni uporabi zdravil po razkritju ruskih hekerjev podatkov iz baze ADAMS o terapevtskih izjemah, da si je med francoskim Tourom 2011 in 2012 pomagal z injekcijami prepovedanih kortikosteroidov za lajšanje težav z dihanjem (alergija, astma). Poleg Wigginsa je na tapeti zgolj kredibilnost najbogatejše ekipe Sky.

Štiri leta izločitve iz športa si je po odločitvi Slovenske antidopinške organizacije (SLOADO) že prislužil kolesarski amater iz Haloz Igor Kopše. Kot je pojasnil amaterski svetovni prvak, zmagovalec Maratona Franja in uradni absolutni slovenski rekorder v vožnji na čas na eno uro, je po štirih urah razmisleka brez oddaje vzorca opustil dopinško kontrolo na dirki v Avstriji. Beg pravilnik razumeva kot hud prekršek. Ker je, kot je zapisal na družbenih omrežjih, predvideval, da bo zaradi zdravljenja prehlada z daleronom (sestavina psevdoefedrin) njegov vzorec pozitiven. Bi res bil, bi bila potrebna cela škatlica zdravil ali gre zgolj za izgovor, so zgolj špekulacije o napaki, kot dogodek imenuje revirni gozdar pri štiridesetih.