Da bo japonska Yaskawa Electric Corporation v Sloveniji postavila tovarno industrijskih robotov, je prvi prek twitterja sporočil kar premier Miro Cerar iz Bruslja, kjer so ga z novico prek telefona seznanili japonski vlagatelji. Japonska korporacija je odločitev, kje bo izpeljala investicijo, ki je vredna od 30 do 35 milijonov evrov, dolgo prelagala, z njo pa naj bi nastalo kar 200 novih delovnih mest.

Da je Slovenija ena od štirih kandidatk poleg Poljske, Češke in Slovaške, so predstavniki Yaskawe Electric Corporation povedali že pred letom dni v Yaskawa Ristro v Ribnici na prireditvi ob Yaskawini 100-letnici delovanja. Tedaj je Bruno Schnekenburger, predsednik Yaskawe Robotics Europe, napovedal krepitev podjetja v Evropi, da se bodo še bolj približali evropskim kupcem in proizvodnjo industrijskih robotov s 25.000 dvignili na 30.000 na leto.

V ožjem izboru s Poljsko

Zadnjega pol leta sta bili v ožjem izboru za gradnjo samo še Slovenija in Poljska, prednost za Slovenijo pa predstavlja tudi Yaskawa Ristro, ki jo vodi Hubert Kosler in ki je od leta 2011 evropski razvojni center Yaskawe Robotics Europe. »Yaskawina ekipa v Sloveniji je ena izmed najbolj dinamičnih, ima izjemno znanje in je zato resen kandidat za novo naložbo,« je oktobra lani dejal Schnekenburger. Gradnja tovarne naj bi bila končana v začetku leta 2018. Včeraj novice iz Bruslja ni komentiral.

V ribniški Yaskawi Ristro izdelajo petino robotov za Yaskawo Europe, ki ima sicer 13 hčerinskih podjetij. K investiciji bo morala Slovenija prispevati od 10 do 25 odstotkov vrednosti, je pred časom pojasnil državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti, ki je bil marca na sedežu Yaskawe v Kitakjušuju, z vodstvom podjetja pa se je pred dnevi sestal tudi Cerar.

Deloma bo morala slovenska država vložiti tudi denar, ki naj bi ga zagotovili iz proračuna v letu 2017 oziroma 2018. To bo za Slovenijo daleč največja tuja investicija zadnjih nekaj let. Cantarutti včeraj za komentar ni bil dosegljiv.