Jesen je prišla, polna toplih barv, vonjev in okusov. Pri srcu nam je tudi zaradi raznobarvnih buč različnih oblik in velikosti, gob in divjega kostanja. Jesen je tudi čas, ko lahko naravo prinesemo v svoj dom.

Jesenske zasaditve

Jesen je lahko čudovita in barvita tudi na naših cvetličnih gredicah. Trajnice pripravimo na zimo in na naslednje leto, ko nas bodo s cvetenjem ponovno razvajale. Če vam trajnic še ni uspelo zasaditi, imate čas do prve zmrzali, saj bodo ob temperaturi zemlje le nekaj nad ničlo še vedno počasi razvijale nove korenine. Tudi ob jesenskem sajenju pa moramo, tako kot v drugih letnih časih, poskrbeti, da na novo posajene sadike ne bodo trpele suše. Treba je upoštevati, da se zemlja pri nizkih temperaturah počasi izsušuje, zato je zalivanje potrebno le, ko dlje časa ni dežja. Več zalivanja, tudi v hladnejših mesecih, potrebujejo zimzelene rastline. Jeseni začnemo pospravljati tudi balkonska korita. Vendar to še ne pomeni, da ostanejo prazna do spomladi, saj vanje lahko zasadimo rastline, ki bodo lepe tako jeseni kot tudi pozimi. Vedno zelene trajnice, ki jih po navadi sadimo na gredice, lahko posadimo tudi v cvetlična korita. Kar nekaj je takih, ki imajo čudovito obarvano listje in poskrbijo za lepo kombinacijo z zelenimi in cvetočimi rastlinami. Ena izmed takih je hojhera (iskrivka ali iskrica), ki pritegne pozornost zaradi barvitih listov, od temno zelenih, pisanih, srebrnih, do rdečih in karamelno rjavih. Lep dodatek v jesenskih zasaditvah sta nemški rožmarin (santolina) in srebrna strukturna rastlina kalocefalus. Zasaditev vedno zanimivo dopolnijo tudi povešave, zelene trajnice, ki padajo čez rob korita ali posode. Za jesenski in poznejši, zimski čas so zelo primerne različne prilagodljive sorte bršljana, ki ga bo z rumenozelenimi listi mehko dopolnila okroglolistna pijavčnica.

V večja korita in posode lahko posadimo pritlikave iglavce, kot so bor in paciprese, ter vedno zelene pritlikave listavce – trdolesko, pieris, češmin, pušpan, grmičasti jetičnik. Nič manj privlačne niso jesenske trajnice. S premišljeno kombinacijo bodo korita cvetoča tudi čez zimo. Čeprav za številne nekatere jeseni cvetoče rastline spadajo le na grobove, ne moremo prezreti topline cvetočih mačeh. Jesenska vresa cveti vse do novembra, spomladanska resa od decembra in vso zimo do aprila. Vse do prve slane bodo lepe jesenske astre in krizanteme, bergenije se bodo v vsej svoji veličini razcvetele v februarju, nekateri telohi pa že v januarju.

Začnemo s plodovi

Jesen pa lahko tudi drugače prinesemo v svoj dom. In čeprav lahko jesenske dekoracije najdemo v skoraj vsaki trgovini, v specializiranih pa lahko zanje odštejemo celo premoženje, lahko s kančkom iznajdljivosti vse najdemo in poberemo tudi med sprehodom, na domačem ali sosedovem vrtu. Začnemo lahko s plodovi, ki jih najdemo v gozdu, nabiranje pa je lahko poučno tudi za najmlajše družinske člane. Skupaj naberemo želod, kostanj, različne vejice z obarvanimi listi, lepe so tudi vejice z drobnimi plodovi, vključno s šipkom. Na tržnici, če doma nimamo vrta ali sadovnjaka, kupimo jabolka in majhne buče in z njimi okrasimo dom. Vse nabrano in kupljeno postavimo v steklene posode, sklede, primeren je tudi pladenj, ki ga lahko postavimo na mizo ali na okensko polico. Zelo hitro in preprosto lahko sestavimo zanimivo jesensko dekoracijo tako, da v veliko stekleno vazo naložimo jabolka, pečat jeseni pa dodamo s kostanjem in pisanim listom.