Medtem ko so rokometaši Celja Pivovarne Laško v letošnji Sehi odigrali že sedem tekem, vodilni Vardar pa celo osem, je Gorenje trenutno šele pri petih. Svojo zadnjo regionalno preizkušnjo so Velenjčani opravili v sredo, 5. oktobra, ko so doma premagali Izviđač iz Ljubuškega (31:24), danes pa bodo po kar 13 dneh brez uradnih tekem končno spet stopili na parket. Nasprotnik slovenskih podprvakov, ki imajo doslej dve zmagi proti objektivno slabšim ekipam (Nexe Našice, Izviđač) in tri poraze proti objektivno boljšim (Celje Pivovarna Laško, Zagreb, Vardar), bo Metalurg, ki je na šestih tekmah po enkrat zmagal (Tatran) in remiziral (Nexe) ter štirikrat izgubil.

Na zadnji tekmi proti Izviđaču je na velenjski klopi v vlogi glavnega trenerja že drugič debitiral Borut Plaskan, ki je zamenjal Marka Šibilo. Kljub kar 13-dnevnemu tekmovalnemu postu Plaskan v tem ne vidi nobene slabosti. »V zadnjih dveh tednih smo odlično trenirali, zato smo pripravljeni na tekmo z Metalurgom. Gre za zahtevnega nasprotnika, naša želja pa je, da ne pademo v njegov ritem igre, ki temelji predvsem na počasnejši igri. V nasprotnem primeru lahko imamo velike težave,« opozarja trener Borut Plaskan pred obračunom z devetkratnim državnim (nazadnje leta 2014) in petkratnim pokalnim prvakom Makedonije (zadnjič 2013), ki letos praznuje 45-letnico delovanja.

Metalurg, ki je pred leti skoraj propadel, ima zelo mlad igralski kader, katerega povprečna starost je dobrih 22 let. Po starosti izstopa samo 33-letni vratar Daniel Dupljačanec, kar osem igralcev pa je starih komaj 20 let ali manj. Ekipa iz Skopja igra tudi v spodnjem domu (skupina C) v letošnji evropski ligi prvakov, v kateri ima po štirih krogih polovičen izkupiček – po dve zmagi (Elverum, La Rioja) in dva poraza (Tatran, Čehovski medvedi). Obe domači tekmi je Metalurg dobil le z zadetkom razlike: proti norveškemu Elverumu z 18:17, proti španski La Rioji s 24:23, pri čemer je proti Norvežanom 20-letni in 200 centimetrov visoki zunanji igralec Filip Taleski dosegel neverjetnih 13 zadetkov od skupno 18 Metalurgovih.

Klub iz Skopja v šesti izvedbi Sehe v njej igra že peto sezono, v katero se je letos vrnil po lanski odsotnosti. Na uvodnih dveh izvedbah Sehe je bil obakrat na sklepnem turnirju najboljše četverice: v Zagrebu leta 2012 je bil drugi (v finalu je klonil proti mestnemu tekmecu Vardarju), leto pozneje v Skopju pa tretji. Pred obračunom z Metalurgom je optimistično razpoložen tudi Gorenjev igralec Anže Ratajec: »Po premoru nas čaka pomembna tekma, na katero komaj čakamo. Metalurg ima sicer mlado, toda zelo dobro ekipo. Dokaz za to so tudi njegovi dosežki v letošnji sezoni. A ne glede na to je naša naloga povsem jasna – zmagati pred domačimi gledalci v Rdeči dvorani.«