Dravsko-pomurska gazela, ki jo bodo izbrali danes, bo šesti in hkrati zadnji finalist, ki se bo naslednjo sredo, torej 19. oktobra, potegoval za zlato gazelo. Za gazelo regije so nominirane gazele Lek Veterina, Orodjarstvo Gorjak in Reseda, regijsko gazelo pa bodo slovesno razglasili danes na prireditvi, ki jo bo gostil Šolski center Ptuj.

Energija gazel in talent mladih

Tudi dijaki tega šolskega centra bodo dodobra izkoristili obisk gazel, od katerih nekatere s Šolskim centrom Ptuj že sodelujejo. Center, ki ga vodi direktor Branko Kumer, ima sklenjen dogovor z več kot 350 podjetji v Podravju in Pomurju, z 42 podjetji pa so podpisali pismo o partnerstvu, s katerim so se zavezali razvoju izobraževanja in usposabljanja, kar naj bi vodilo v boljšo zaposljivost mladih. In tudi o tem se bodo danes podjetniki pogovarjali na sprejemu pri županu Miranu Senčarju.

Dijaki bodo predstavili svoje izdelke in storitve, ki so nastali med praktičnim usposabljanjem, sodelovali pa bodo tudi pri sooblikovanju programa prireditve. Slovita rockovska simfonija Pink Floydov z naslovom Another Brick in the Wall bo namreč zazvenela iz grl pevskega zbora ptujske gimnazije, kjer je negovanje zborovskega petja del zgodovine. Energijo gazel bodo ob ritmičnih gimnastičarkah skozi glasbo in judo prikazali glasbeniki alternativne rokovske skupine Infected ter člani Judo kluba Drava Ptuj.

Devet let skomin

Dravsko-pomurske gazele imajo pred seboj kar zahteven izziv, saj je regija nazadnje iz Ljubljane kipec zlate gazele odnesla pred sedmimi leti. Za najboljšo gazelo je bil leta 2009 prepoznan mariborski Lumar. Danes bo torej znano, katera gazela se bo ob gazelah Plastika Skaza, REM, ORO MET, Nicelabel - Euro Plus in RLS merilna tehnika potegovala za najžlahtnejši kipec gazela.

Četudi dravsko-pomurska gazela do sedaj ni pogosto segala po gospodarskem oskarju, kot pravimo zlati gazeli, ki jo dobi po mnenju članov Sveta gazela najboljše podjetje med najhitreje rastočimi, so podjetja, ki so na seznamu 100 najhitreje rastočih v regiji po indeksu rasti prodaje, dobri zaposlovalci. Med letoma 2010 in 2015 so namreč odprla 2199 novih delovnih mest, kar pomeni 163-odstotno rast, navdušujoča je tudi rast dodane vrednosti, saj so jo dvignila za 234 odstotkov, prodajo pa za 259 odstotkov.

Sicer pa ima največ hitro rastočih podjetij s seznama 100 najhitreje rastočih podjetij sedež v Mariboru, na Ptuju deluje devet gazel, sledi Lendava s petimi in Slovenska Bistrica ter Ljutomer s po štirimi gazelami. Preostale so razpršene po vsej regiji.