Uspešno bero pri vzhodnih sosedih so napovedale že petkove kvalifikacije, saj se je vseh sedem Slovencev in Slovenk uvrstilo v finale na osmih orodjih. Najbolj prepričljiva je bila Adela Šajn z najboljšo oceno na gredi, tretja sta bila Sašo Bertoncelj na konju z ročaji in Rok Klavora na parterju, Tjaša Kysselef četrta na preskoku, Alen Dimic peti na drogu in bradlji, Žiga Šilc šesti na parterju, Ivana Kamnikar pa sedma kljub padcu pri seskoku z dvovišinske bradlje.

Boljša le petarda iz Gvatemale

V sobotnih finalih na orodjih je nastopila slovenska peterica, na stopničkah je bil Rok Klavora z drugim mestom na parterju, skupni zmagovalci svetovnega pokala pa so poleg njega postali še Sašo Bertoncelj, Tjaša Kysselef in Ivana Kamnikar. Klavora je imel skupno zmago v svetovnem pokalu zagotovljeno že pred Sombotelom, kjer ga je prehitel le Gvatemalec Jorge Vega Lopez. »Sezono sem končal tako, kot sem jo začel – z drugim mestom. Gvatemalec je kot majhna petarda, zasluženo je zmagal. Med nama je bila res majhna razlika, vajo pa sem naredil, kot je treba. To, da sem na Madžarsko že dopotoval kot skupni zmagovalec, sem odmislil in s tem se nisem obremenjeval. Ni bilo pritiska, a to ne pomeni, da bi lahko kar dal vse štiri od sebe,« je pojasnil Rok Klavora, ki je sezono začel s tremi drugimi mesti, nato zmagal v Ljubljani, bil osmi v Osijeku, še enkrat drugi je bil v Varni. V finalu na parterju je nastopil tudi Žiga Šilc in osvojil peto mesto.

Tudi Sašo Bertoncelj in Tjaša Kysselef sta na Madžarsko prišla kot vodilna v skupnem seštevku in na koncu prvi mesti tudi ubranila. Kysselefova je sobotni finale na preskoku končala četrta, skupno zmago si je razdelila z Uzbekistanko Oksano Čusovitino, Teja Belak (v Sombotelu ni nastopila, saj si je po OI vzela daljši počitek) pa je končala na skupnem tretjem mestu. Bertoncelj je bil v finalu na konju z ročaji šele šesti, a edinemu, ki bi lahko odvzel skupno zmago Slovencu, Hrvatu Robertu Seligmanu, to ni uspelo. »Za finale sem se odločil za težjo vajo. Naredil sem napako pri seskoku, zanihal sem, sodniki pa mi ga niso priznali. Moram reči, da je bila odločitev pravilna. A me je ujezilo, ker je Kitajec naredil isto napako, a so mu seskok priznali. Brez te napake, ki me je stala točko in pol, bi bil na stopničkah, bil bi vsaj tretji,« je svoj nastop – zmage se je veselil Madžar Krisztian Berki – ocenil Sašo Bertoncelj, ki je v tej sezoni štirikrat stal na stopničkah: po dvakrat je bil drugi in tretji.

Cottbus že za naslednjo sezono

Ivana Kamnikar je v Sombotel prišla kot tretja v skupnem seštevku na dvovišinski bradlji, kljub šele osmemu mestu pa je skupno napredovala na prvega. »Tjaša je dobro naredila vajo na preskoku, a ni bilo dovolj za kolajno, Ivana pa je trikrat padla. Ni bilo najbolje,« je slovenska nastopa komentiral selektor ženske reprezentance Andrej Mavrič.

Včeraj sta nastopila še Adela Šajn, ki je bila osma na gredi, a je vseeno postala zmagovalka svetovnega pokala, in Alen Dimic, ki je bil dvakrat sedmi na bradlji in drogu. Šajnova je bila prva v kvalifikacijah, a je v finalu med vajo padla z gredi, na obeh orodjih pa je padel tudi Dimic. Tekma v Sombotelu je bila zadnja v sezoni 2016 in predzadnja v tem koledarskem letu. Od 17. do 20. novembra bo še tekma v Cottbusu, ki pa bo štela že za naslednjo sezono.