Šesti in hkrati zadnji regijski izbor v sklopu Dnevnikovega izbora Gazela 2016 bo potekal v četrtek, 13. oktobra, na Ptuju. Najboljšo gazelo med nominirano trojico bodo namreč izbrali na prireditvi v Šolskem Centru Ptuj, za naziv gazela dravsko-pomurske regije so nominirani Lek Veterina, Orodjarstvo Gorjak, ki je tokrat nominirano tretjič zapored, in Reseda.

Sto najhitreje rastočih podjetij regije po indeksu rasti prodaje med letoma 2010 in 2015 je v tem obdobju odprlo kar 2199 novih delovnih mest, kar pomeni 163-odstotno rast, prodajo povečalo za 259 odstotkov in dodano vrednost dvignilo za 234 odstotkov. Imajo pa gazele regije najnižji kazalnik verjetnosti preživetja med vsemi šestimi regijami, ta znaša 75 (100 je največ).

Po pregledu seznama sto najhitreje rastočih podjetij v dravsko-pomurski regiji po indeksu rasti prihodkov med letoma 2010 in 2015 je na najvišjem mestu mariborsko podjetje Riedl CNC. Podjetje je lani ustvarilo 5,2 milijona evrov, kar je desetino več kot leta 2014. Agroremont, ki je bil v letu 2015 na prvem mestu, je zaradi padanja prihodkov že v letu 2014 in v lanskem letu zdrsnil na 12. mesto. Med prvih pet na seznamu sto najhitreje rastočih podjetij dravsko-pomurske regije so še podjetja EM.tronic, ki je z milijona evrov v letu 2014 lani skočil na skoraj 10 milijonov evrov, ptujski SM mehan, MKV, katerega prihodki so stabilni v višini okoli treh milijonov evrov, in MS Ključarovci, ki pa so mu lani prihodki že padli za okoli sedem odstotkov in ki je bil v letu 2015 na seznamu celo na drugem mestu.

Največ hitro rastočih podjetij s seznama ima sedež v Mariboru (30), sledi Ptuj z devetimi, Lendava s petimi in Slovenska Bistrica ter Ljutomer s po štirimi. Preostale gazele o razpršene po vsej regiji.

Gazele dravsko-pomurske regije so v 15 letih v svoja podjetja odnesle eno zlato gazelo, dve srebrni in eno bronasto gazelo. Kipec zlate gazele je leta 2009 prejel mariborski Lumar IG. V četrtek bo torej jasno, katera gazela se bo kot šesti finalist pridružila dosedanjim finalistom, ki so RLS merilna tehnika, NiceLabel – Euro Plus, ORO MET, REM in Plastika Skaza, ter se tako 19. oktobra na Slovenski gazeli 2016 v Cankarjevem domu v Ljubljani potegovala za zlato gazelo.