Volnena oblačila so tisto, na kar v teh hladnih mesecih prisega vsaka modna navdušenka. Poleg tega, da so izjemno udobna in mehka, so tudi neverjetno topla. Letošnje modne zapovedi narekujejo volnene puloverje, ki morajo biti nekaj številk preveliki, nosimo pa jih lahko v različnih modnih kombinacijah.

Da so tudi drevesa lahko modna, toliko bolj, če so odeta v rožnato in nosijo opomin na zavedanje, da v Sloveniji za rakom dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah, vsako leto zboli 1300 žensk in okoli deset moških, za njim pa umre skoraj 400 žensk in pet moških na leto, je potrdila manekenka in oblikovalka Jana Koteska, tudi sama bolnica in ambasadorka Društva Europa Donna. »Na splošno so pletenine vedno modne. Ko začne listje odpadati in nas zebe, zebe tudi drevesa,« pove Jana med oblačenjem nekaj več kot 70 let starih dreves v parku Zvezda na Kongresnem trgu v Ljubljani. Ravno oblačenje dreves v pletenine in kvačkanine, ki so jih bolnice in podpornice delale kar nekaj časa, je pomenilo tudi uvod v aktiven rožnati oktober, mesec ozaveščanja družbe o raku dojk.

Poprijele za kvačke in pletilke

Še pred nekaj desetletji smo s pletenjem in kvačkanjem povezovali babice, sedeče ob toplem ognjišču, ki pletejo kape, šale, tople nogavice, bolj izurjene pa so se lotile še kakšnega toplega puloverja ali jopice. Danes se tovrstnih ročnih del ponovno lotevajo mlade generacije, tako kot naša sogovornica Urška Smole. »Pletenine ponovno pridobivajo ime in ugled. Vedno bolj se cenijo ročna dela,« pove Smoletova, ki pripombo, da so precej draga, potrdi.

»Če je izdelek dejansko narejen ročno, ima svojo ceno. Ima dušo in zgodbo,« še pove razredna učiteljica iz Slovenske Bistrice, ki ljubiteljsko kvačka že dobrih dvajset let. Kvalitetna volna je draga, če k temu prištejemo še čas, ki je vložen v izdelek, se račun praktično ne izide. »S pleteninami ne moreš obogateti. Vložene je ogromno energije in časa, velikokrat je treba izdelek odparati in začeti od začetka. Vendar na koncu vedno odtehta zadovoljstvo v ustvarjanju, kjer je rdeča nit sama kreativnost, ki potrebuje tudi veliko potrpežljivosti,« še pove sogovornica, ki se je dogodka udeležila v podporo svoji prijateljici Rebeki Potočnik, mladi bolnici, ki je zbolela za rakom dojk.

Pletenine modne tudi za moške

In če se ustavimo še pri modnih zapovedih za letošnjo jesen in zimo, potem v naši garderobni omari zagotovo ne sme manjkati kos ali dva večnih pletenin. Čeprav je vzdrževanje precej nehvaležno, vam bo v mrzlih dneh volnen pulover, ki je videti nekaj številk prevelik, prišel še kako prav. Lahko ga kombiniramo s pajkicami ali tesno oprijetimi hlačami (tudi k džinsu se odlično poda), v dolžini tik nad koleni pa jih lahko nosite tudi s toplejšimi hlačnimi nogavicami in parom visokih škornjev, ki obvezno segajo čez kolena. Puloverji letos prihajajo v vseh možnih krojih in barvnih odtenkih, nekatere krasijo tudi različni vzorci. Kot še svetuje Koteskova, pletenino enostavno moraš znati nositi. »Tudi letos je izredno moden topel, volnen pončo. Sama pletenine rada nosim pozimi pod jakno. Ko mi je toplo, jakno enostavno odložim. Tudi oprijeto obleko ali elegantno krilo pletenina lepo dopolni,« pove Koteskova. Ne pozabi svetovati tudi moškim: »Čeprav ti neradi nosijo pletenine, so letos izredno moderne jope, vendar ne tiste klasične, ki smo jih vajeni. Modna je jopa, ki je enostavno odprta in ravnih linij.«