Ta povezava, ki je omogočala tujim investitorjem dostop do šanghajske borze, ni doživela večjega razcveta. Razlog je mogoče iskati predvsem v dejstvu, da je v času uvedbe prišlo do izjemne rasti cen delnic na kitajskih borzah tako v Šanghaju kot v Shenzhenu in da zato delnice na teh trgih tujim investitorjem niso bile zanimive. Zdaj ko so cene delnic padle, bi pričakovali več interesa za nakup, vendar pa bo očitno treba počakati na vključitev kitajskih delnic na lokalnih trgih (borzi v Šanghaju in Shenzhenu) v priznane svetovne delniške indekse.

Trenutno se postavlja vprašanje, ali ne bi bila zanimivejša povezava proti jugu – torej da bi kitajski investitorji investirali v delnice, ki so uvrščene na borzo v Hongkongu?

Vrednotenja delnic, merjena s kazalnikom cena/dobiček na delnico, so, če primerjamo borzi v Hongkongu in Šanghaju, trenutno ugodnejša v Hongkongu. Obstajajo pa tudi drugi dejavniki. Potem ko je sredi lanskega leta prišlo do bistvenega padca tečajev delnic, so za investitorje spet postale zanimive nepremičnine. Tako je samo v letu dni v nekaterih mestih vrednost nepremičnin zrasla za več kot polovico in ponekod so že začeli uvajati omejevalne ukrepe pri nakupih nepremičnin, predvsem v primerih, ko nekdo že ima v lasti eno ali več nepremičnin. Vlagatelji bi se tako lahko spet zagreli za delnice. Drugi dejavnik je depreciacija kitajskega juana. Od začetka letošnjega leta do konca tretjega četrtletja letos je kitajski juan izgubil 2,5 odstotka vrednosti proti ameriškemu dolarju in investitorji želijo svoje prihranke držati v drugi valuti. Vrednost hongkonškega dolarja je vezana na vrednost ameriškega dolarja, tako da držanje delnic na hongkonški borzi pomeni tudi izpostavljenost na ameriški dolar.

Borzni indeks kitajskih delnic, uvrščenih na borzo v Hongkongu (HSCEI), je v minulem četrtletju pridobil 8,5 odstotkov vrednosti, merjeno v evrih, kar ga uvršča med donosnejše borzne indekse v azijski regiji v tem obdobju.